• Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
  • Pilisborosjenő.hu
Ma 2019. december 16., hétfő, Etelka és Aletta napja van. Holnap Lázár és Olimpia napja lesz.

A Zöld Iskola visszakerült,

pályázati forrásból megkezdődött

az energetikai felújítása

 

A Pilisborosjenő és Üröm határán álló, sok évig elhagyatott állapotban lévő, egykor iskolaként működő épület visszakerült pilisborosjenői tulajdonba és pályázati forrásból az energetikai felújítása elkezdődött.

images/documents/hirdetmenyek/2015/Iskola/Iskola.jpg

A volt iskolaépület kétszintes, két egybeépített épületegységből áll, 18094 m2 területű telken terül el, 3300 m2 hasznos alapterületű épülettel, mely egykor Pilisborosjenő Község Önkormányzatának tulajdonában állt és általános iskola funkcióval működött 1993-ig. Ezt követően a Magyar Állam tulajdonába került az Oktatási és Kulturális Minisztérium vagyonkezelése mellett.

 

Az intézményi épületet pedagógiai továbbképző központként és Aura Hotel néven szálláshelyként üzemeltették, ennek megfelelően belső átalakítást végeztek rajta, később oktatási, képzési helyként működött, azonban az elmúlt években már ezen funkciója is megszűnt, és raktárként hasznosították.

A teljes cikk itt letölthető: A Zöld Iskola visszakerült cikk.doc

 

 

A Pilisborosjenői Hírmondó legújabb száma is letölthető a hírmondó menüpont alatt.

hirmondoimages/documents/hirmondo/2015/Hirmondo_2015_09.JPG

 

Pilisborosjenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben, továbbá a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendeletben biztosított felhatalmazás alapján – a Pilisborosjenői Értéktárba települési érték ajánlására egységes formanyomtatványt fogad el, mely a határozat mellékletét képezi.

Ajánlás: 66. számú határozat melléklete.doc

Határozat: 66. számú határozat.doc

 

 

A tavasz beköszöntével újra napirendre kerül a kültéri hulladékégetés kérdése.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. Rendelet 4. § kimondja: Tilos a légszennyezés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.

 

A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy hulladék égetése tilos. Ez alól mindössze a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése, valamint a kerti hulladék megfelelő körülmények között történő égetése képez kivételt. A kerti hulladék égetését helyi rendelet szabályozza. (Megjegyezzük, hogy a főváros összes kerületében, vagy a Balaton környékén a helyi rendeletek alapján szigorúan tilos a kerti hulladék égetése.)

Pilisborosjenő Község Önkormányzatának a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 19/2011. (XII. 7.) (hatályos 2012. 01. 01. napjától) Önk. számú rendelete 31/A.§ kimondja: Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el, aki

a)     nyílt téren és bármilyen berendezésben veszélyesnek minősülő hulladékot, vagy égetése során veszélyessé minősülő anyagot éget (műanyagok, gumi, fáradt olaj, vegyszeres és festékes gön­gyöleg, gyógyszermaradványok, szárazelem),

b)    a jegyző engedélye nélkül a mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladékot, kerti hulladékot nyílt téren éget, nádast vagy tarlót éget,

c)    a kerti hulladék égetését nem hétfőn vagy pénteken 6-22 óra között végzi,

d)   szeles és száraz időben hulladékot éget és tüzet gyújt,

 

Bővebben...

 

A fűtési szezon beálltával sajnálatos módon egyre többször tapasztaljuk, hogy - különösen estefele és szélcsendes időben – sűrű, fojtó, fanyar füst, elviselhetetlen bűz terjeng az amúgy tiszta levegőjéről, élhető környezetéről nevezetes községünk légterében. Ez annak tulajdonítható, hogy sokan jogszabályellenes hulladékégetéssel próbálnak enyhíteni a fűtési költségeken. A hulladékégetés, amellett, hogy jogszabályba ütközik, óriási kárt tesz a környezetben és az egészségben. Sokkal nagyobb kárt, mint amit az esetleges fűtésköltség megtakarítás jelent. És nem csak a környezetben lakók egészségét veszélyezteti az illegális hulladék-égető, hanem elsősorban a saját szűkebb környezete, családja egészségét. Ezért is kell felismernie minden illegális hulladék-égetőnek, hogy a legnagyobb veszély pont rájuk leselkedik.

Magyarország Alaptörvénye kimondja az egészséges környezethez való alapvető jogot. A hulladék, különösképpen a műanyag, gumi, festék, vegyszer és olajos, vagy kőolaj származékok égetése nem csak a környezetet, de az egészséget is súlyosan károsítja. A háztartásokban keletkező rendkívül veszélyes hulladék, - ami sajnálatos módon gyakran a kazánba kerül - az elhasznált vagy hulladék bútorlap, illetve festett, lakkozott fahulladék. Az ezekben található nagy mennyiségű vegyszer rendkívül veszélyes égéstermékeket bocsát ki.

Bővebben...

 

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szervesanyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik. De vegyük csak sorra, egy átlagos kupac (100 kg) elégetése során milyen anyagok keletkeznek és azok milyen hatással vannak a szervezetünkre:

A teljes cikk itt letölthető: http://levego.hu/sites/default/files/avaregetes_0.pdf

images/avar.jpg

 
Joomla extensions by Siteground Hosting