Így szeretünk együtt élni

 

Ahogy sok más település, Pilisborosjenő is megalkotta az együttélésről szóló szabályait, amelyeknek betartása mindenki számára kötelező. Ezek a szabályok azt szolgálják, hogy kölcsönösen bízhassunk ezek betartásában és ne kelljen az együttélés kérdéseiről vitatkoznunk.

Háztulajdonosoknak

Nálunk mindenki ügyel a ház és a háza előtti járda tisztán tartására. A parlagfüvet idejében lekaszáljuk, ha szükséges, a rágcsálók irtásáról is gondoskodunk. A háztartási hulladékot kukában helyezzük ki a ház elé. A papírt, műanyagot, fémhulladékot és üveget szelektíven gyűjtjük és a hulladékszállítási naptár szerint, előző este helyezzük ki a házunk elé. Illegálisan nem helyezünk el sehol hulladékot. Télen gondoskodunk a házunk előtt, a járdán a hó eltakarításáról is.

Kutyatulajdonosoknak, állattartóknak

Felelős állattartóként mindannyian gondoskodunk arról, hogy háziállatunknak megfelelő méretű, tiszta helyet biztosítsunk a házban és a kertben. A kertünkben nem tartjuk kutyánkat láncra kötve és igyekszünk megakadályozni, hogy kutyánk a kertből kiszökjön. Gondoskodunk a háziállat megfelelő mozgásáról, táplálékáról és a kötelező oltásokról.

Az utcán, közterületen kutyát csak pórázon sétáltatunk.

Építkezőknek

Tisztában vagyunk vele, hogy a járda és az úttest közterület, melynek használata engedélyhez kötött. Konténer elhelyezése vagy építőanyag közterületen történő tárolása esetén arra előzetes engedélyt kérünk a közterületfelügyelőtől. A közterüet használatát csak a közterülethasználati dj megfizetése után kezdjük meg.

Ügyelünk arra, hogy az építkezés zajával ne zavarjuk a szomszédokat, ezért betartjuk a rendeletben meghatározott időpontokat: hétköznap és szombaton csak reggel 7:00 és este 19:00 között végzünk építési tevékenységet. Vasárnap és ünnepnapokon nem végzünk semmilyen építési tevékenységet, sem a házon, sem a kertben.

Amennyiben korlátozás alá eső járművel szeretnénk behajtani Pilisborosjenő területére, előtte mindenképpen behajtási engedélyt kérünk a közterületfelügyelőtől. Csak a behajtási engedély díjának megfizetése után hajtunk be a falu területére.

Égetés

Tudjuk, hogy az égetés veszélyes tevékenység. Száraz, meleg és szeles időben nem gyújtunk tüzet. Ha lehet, a zöld hulladékot komposztáljuk. Amennyiben mégis szükségessé válik a kerti zöldhulladék elégetése, figyelünk arra, hogy csak kiszáradt zöldhulladékot és csak hétfőn vagy pénteken égetünk. Szemetet nem égetünk el semmilyen körülmények között! Nem égetünk műanyagot, gumit, olajat, vegyszerrel kezelt, festett fát, gyógyszert, elemet.

Kerti munkát végzőknek

Ügyelünk arra, hogy a sövények, örökzöldek, magasra növő fák kellő távolságra legyenek szomszédainktól. Mindig figyelünk az ültetési távolságok betartására. Az 1-3 méter magasra növő fákat és cserjéket a kerítéstől 2 méterre, a 3 méternél magasabbra növő cserjéket, oszlopos fenyőféléket 3 méterre, a 3 méternél magasabbra növő fákat pedig a kerítéstől legalább 5 méter távolságra ültetjük. Az egy méternél nem magasabb, vagy ilyen magasra nyírt sövények esetében elegendő a fél méteres ültetési távolság betartása. Amennyiben a szomszédunk háza oldalhatárra épült, vigyázunk arra, hogy növényeink a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá, a fák lombkoronája pedig ne nyúljon a szomszéd ház teteje fölé.

Amennyiben a kerti munkavégzés zajos géphasználattal jár, betartjuk az előírásokat, és hétfőtől péntekig reggel 7:00-től este 19:00 óráig, szombaton reggel 9:00-től du 17:00 óráig végezzük ezeket a feladatokat. (robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, faaprítás, kerti traktor működtetése). Vasárnap és ünnepnapokon nem végzünk hangos géppel kerti munkát.

A fenti szabályok megsértői, a szabálysértés típusától és súlyától függően 50.000 Ft-tó 2.000.000 Ft-ig terjedő büntetést fizethetnek. További, részletes információt a “Közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről” szóló 9/2017 (III.31.) számú rendeletben találsz