„2024.10.07. 12 óra 10 perckor kimentünk a jelzett területre, a Széchenyi és az Őzláb utca között lévő erdősült területen az út mellett lévő árokban megtaláltuk 3 db. anyadisznót (kocát) és kb.8 db kis csíkos malacokat. Az árok szélén lévő ösvényen járnak Pilisborosjenőről az iskolába a gyerekek és, ebben az iszalaggal, bokrokkal benőtt árokban találtuk a vaddisznókat.

A malacos kocákhoz lementem az árokba és tapsolással és kiabálással eltudtam kergetni őket az árok felső részére, ahonnan a szőlőültetvény felé elmentek.

Nem támadnak, csak táplálékot keresnek, az árokban a lakosok részéről kihordott zöldhulladék, rothadt gyümölcs, komposzt hulladék található, ami táplálékul szolgál a disznóknak és vadetetésének minősül. Az önkormányzatnak fel kellene hívni a figyelmet,hogy az árokba – ami közterület- a lakosok ne hordják ki a zöldhulladékot, rohadt gyümölcsöt, lekaszált rothadó füvet mert ezek jó táplálékul szolgálnak a vaddisznók számára és ez vonzza be őket erre a területre.

A malacos kocáknál fennállhat az a veszély ,hogy a csíkos kismalacokat valaki megszeretné fogni, vagy a póráz nélkül sétáltatott kutya a malacokat megtámadja, akkor a koca megvédi a malacait és a kutyának támad, aki visszafut a gazdájához és a koca őt is megtámadhatja.

Az anyaállatot kilőni nem lenne szabad, mivel a kismalacok a területen össze-vissza járkálnának és étlen-szomjan nagy kínok között pusztulnak el és a környező ingatlanokon, házaknál, kellene a bűzlő tetemeiket összeszedni.

Az állatvédőktől már kaptam fenyegetést azzal, hogy ha az anya állatot kilőjük akkor az étlen-szomjan kínok között elpusztult kismalacok miatt, állatkínzásért feljelentést tesznek.

Fokozottan figyeljük és rendszeresen járjuk a területet, ha megjelennek akkor visszahajtjuk őket a szőlőültetvény, illetve az erdő felé, a többszöri hajtást és rendszeres zavarást nem szeretik a disznók, és valószínűleg egy idő múlva már nem jönnek vissza.

Amennyiben visszajönnek és a lakosok félnek tőlük és szeretnék ha elpusztítanánk őket – bár nem bántanak senkit és el lehet riasztani őket, a lakosok részéről egy kis odafigyeléssel megfelelő távolság tartással és az árokba történő zöldhulladék kihordásának megszüntetésével és ki lehet várni,hogy az erdőbe vissza húzódjanak – nem marad más választásunk mint az összes állat kilövése.

Horváth Zoltán

Belterületi vadkilövők vezetője”

A kép illusztráció