Milyen turizmusban hiszünk?

Világméretű tendencia, hogy a tömegturizmus terhessé válik a helyben lakók számára és kárt okoz a természetben. Erre születtek meg olyan javaslatok, melyek a hedonizmus helyett más értékeket helyeznek előtérbe helyi turisztikai stratégiák kialakításához. Sokféleképpen nevezhetjük ezeket az elképzeléseket: zöld, öko, szelíd, fenntartható, stb. Ez az alternatív turizmus a környezeti-gazdasági-társadalmi szempontokat is figyelembe veszi. 

Olyan attrakciókat kínál, mely az unokák számára is fennmaradnak, minimalizálva a negatív természeti, társadalmi és kulturális hatásokat. Míg a tömegturizmusra a zsúfoltság, átlagosság, felszínesség, sekélyesség és másolhatóság jellemző, addig az “alternatív turizmushoz inkább pozitív tartalom társul az alábbi fogalmakkal: egyediség, elmélyülés, minőség, felelősség, fenntarthatóság, stb. … Ennek a célnak az elérése érdekében szélesebb körű gazdasági bevételt generál a helyi lakosság számára, és munkakörülményeik javításával segíti jólétük fokozását oly módon,  hogy közben bevonja őket az életükről és lehetőségeiről szóló döntésekbe. A felelősségteljes turizmus pozitívan járul hozzá a természeti és a kulturális örökség, valamint a világ sokszínűségének megőrzéséhez. A helyiekkel történő mélyebb kapcsolatteremtésen keresztül valódibb élményeket ad, és előmozdítja, hogy az utazók jobban megértsék a turizmus okozta kulturális és környezetvédelmi problémák fontosságát, valamint hozzájárul a turisták és a vendéglátók egymással szembeni tiszteletének kialakulásához.”(1)

Pilisborosjenő új vezetése a lakossággal együtt, közösségi tervezéssel alkotta meg a jövőképet és településfejlesztési koncepciót, és fogja átgondolni a helyi turizmus arculatát. Kéréseink addig is a kirándulók felé:

A fővároshoz közel fekvő népszerű kirándulóhelyként jelentősen megnövekedett falunkban a kirándulókkal együtt járó gépjárműforgalom. Ez közlekedésbiztonsági problémákat is jelent, illetve a nem megfelelően kivitelezett, illetve nem megfelelő helyeken történő parkolásból sok feszültség, kellemetlenség adódik. Kérjük, hogy az erre a célra kijelölt parkolóhelyeket válasszák és vegyék figyelembe a KRESZ szabályait, ne álljanak be a lakosok autó beállóiba és járdán, zöld területen se hagyják az autókat! Ideiglenesen felállított, ingyenes toalettet a futballpályán és a Tűzoltóság melletti parkolóban találnak. kérjük, hogy ezeket használják. Fogadják el a helyi polgárőrség, közterületfelügyelőnk és körzeti megbízott rendőrünk kéréseit, parkolási tanácsait, figyelmeztető fellépését! Szeretnénk, ha a sok kiránduló mellett is élhető maradna falunk és az azt körülvevő zöldterületek – pont olyan szép és szerethető, mint ami miatt Önök is ezt a kiránduló célpontot választják!

Pilisborosjenő környékén sok kirándulási célpont található meg, viszont a köztudatban főleg az Egri Vár másolata és a Teve-szikla él, ezért ha nem szeretnének tömegben kirándulni, javaslom hogy indulás előtt kicsit ismerkedjenek az egyéb csodaszép kiránduló célpontokkal, amiket a közkedvelt túra applikációk bemutatnak. Számítsanak rá, hogy többféle módon járjuk a tájat: találkozhatnak lovas, kerékpáros, kutyás és kisgyerekes kirándulókkal is.

Környékünkön számos érdekes, ám védett növény csodálható meg, melyekre kérjünk, hogy vigyázzanak: ne tépjék le. ne tapossanak rájuk! Éppen ezért kérjük betartani az erdőtörvényt és a Pilisi Parkerdő és Duna Ipoly Nemzeti Park kéréseit is. Párat említve közülük: ne térjenek le a turista utakról, kerékpárral is csak a kijelölt Pilis Bike útvonalon közlekedjenek, kutyáikat pórázon vezessék és vigyék haza az Önöknél keletkezett szemetet.

Köszönjük, akik már eddig is így tettek!

A falu lakosai nevében köszönettel:

Tömöri Balázs

polgármester

(1) Gonda Tibor (2016): A turisztikai termékfejlesztés elméleti alapjai, 2020. 02. 11-i megtekintés, PTE KPVK, http://lib.igyk.pte.hu/libletoltes/karikiadvanyok/Gonda%20Tibor_A_turisztikai_termekfejlesztes_elmeleti_alapjai.pdf