Pilisborosjenő – Turistautak kereszteződésében

A Pilis vonulata a Csillaghegy fölé magasodó Róka-hegytől húzódik északnyugati irányban egészen Esztergom határáig. Jelentős történelmi múlttal bíró terület ez, amelyen a római hadseregek kövezett útjainak nyomait éppúgy megtaláljuk, mint középkori kolostorok romjait, vagy éppen a hidegháború fegyverkezési versenyének betonemlékeit. A friss levegőjű erdők, virágos rétek, szurdokok és a hegytetők kilátóhelyei az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé tették a Pilist, de ebben persze Budapesthez való közelségének is fontos szerepe volt.

Pilisborosjenő ideális kiindulópont lehet egy-egy pilisi kiránduláshoz, számos jelzett turistaút és zarándokútvonal halad át rajta.

Országos Kéktúra

Magyarország leghosszabb egybefüggő és minden bizonnyal leghíresebb túraútvonalának 15-ös számú szakasza halad át a község területén. A Hármashatárhegy és a Virágos-nyereg felől érkezve, keresztezi az esztergomi vasútvonalat és a 10-es főutat, majd a Köves-bérc hangulatos ligetein keresztül éri el az ófalu szélső utcáit. A kálvária alatt elhaladva érinti a Teve-sziklát, majd nekivágva erdőnek-hegynek, felhág a Kevély-nyeregbe, amelynek túloldalán Csobánka felé ereszkedik le és halad tovább a Dera-patak szurdoka és Dobogókő felé. Az út mentén a két legközelebbi pecsételő helyet a Rozália téglagyárnál és a Kevély-nyeregben, az egykori turistaház helyszínén találjuk. További tudnivalók: kektura.hu

Mária-út

A Mária-utak Magyarország Mária-kegyhelyeit kapcsolják össze az európai zarándokutak hálózatával. A Mária-út különböző útvonalait más-más színekkel jelzett M-szimbólumok jelzik, Pilisborosjenőt a két színű jelzés érinti. Az Esztergom és Pilisszentkereszt felől érkező zarándokút érinti a csobánkai Szentkutat (amely önmagában is kiváló célpont zarándoklathoz, bármilyen irányból), és a Csobánkai-nyereg érintésével érkezik meg az Egri-vár mögötti erdőbe, ahol éles jobbkanyarral a Solymári-völgybe ereszkedik alá, aztán a 10-es főutat keresztezve, a solymári vasútállomás, majd a vár érintésével folytatja útját a máriaremetei bazilika felé. A mariaut.hu honlapon gyakorlati információkon túl a zarándoklat lelki tartalmának mélyebb megértéséhez is kaphatunk segítséget.

Gyöngyök útja

A Via Margaritarum néven is emlegetett zarándokút a 2006-ban nemzeti szentéllyé nyilvánított Mátraverebély-Szentkutat köti össze a magyarság számára kiemelten fontos ausztriai Mariazellel, érintve a magyar történelem olyan jelentős városait, mint Esztergom, Székesfehérvár és Veszprém. Pilisborosjenő a zarándokút legtöbbek által járt szakaszán fekszik, Budapest és Mátraverebély-Szentkút között. Az útvonal ezen a szakaszon kisebb eltérésekkel az Országos Kéktúráét követi, településünk határában teljesen megegyezik a vonalvezetése a Köves-bérctől a Kevély-nyeregig, ahonnan viszont már a piros sáv jelzés mentén ereszkedik alá Csobánka felé, majd halad tovább Csobánka-Szentkút felé. Információk: gyongyokutja.hu

Sultans Trail

A „szultánok ösvénye” folyóvölgyeket követve szeli át Délkelet-Európát. A gyalogos és kerékpáros útvonal Bécsből indul el a Duna mentén; Esztergomnál a hegyek felé fordul és Csobánka felől érkezik Pilisborosjenő közelébe. Miután a Nagy-Kevélyt hátulról megkerülte, az Ezüst-Kevélyről nyílik az utazónak kilátása településünkre. Az útvonal Csillaghegynél éri el Budapestet, ahonnan Belgrád felé folytatja útját, majd Szófia érintésével jut el Isztambulig. (sultanstrail.com)

Piros sáv

A piros sáv jelzés a csillaghegyi HÉV-megállótól vezet fel a Pilis legszélső bércére, a Róka-hegyre, majd a Kevélyek gerincén halad végig a Kevély-nyeregig, ahonnan a Csobánka feletti Oszoly oldalát keresztezve megy tovább a Holdvilág-árok bejáratán és a Lom-hegyi-nyergen keresztül végül Dömösig.

Zöld sáv

A zöld sáv jelzés Budakalász–Lenfonó HÉV-állomástól indul felhagyott kőbányák sorát érintve a Kevély-nyeregig, majd a túloldalon a Solymári-völgy felé ereszkedik le a Házi-réti-víztározó felé, végpontja pedig községünk Téglagyár településrészén, a 218-as busz 10-es út melletti megállójánál van.

Sárga sáv

Pilisborosjenő központjából a Templom utcán indul a sárga sáv jelzés a Kevély-nyereg felé, ahonnan a Mackó-barlangot útba ejtve jut el Csobánka fölött az Oszoly hegyig, ahonnan Pomáz felé fordul, és a Majdán-fennsíkon keresztül ér el Pomáz HÉV-állomásra.

Kék kerékpáros jelzés

Pilisborosjenő központjából az egykori római úton indul el a kerékpárosoknak dedikált kék jelzés, amely a Csobánkai-nyergen túl a Hosszú-hegy oldalában visz el Pilisszántóra, majd a Pilis hegy alatt Klastrompusztáig, majd Kesztölcön át Dorogig vezet.

Pilisi kilátások

A Piliscsabai Természetjáró Egyesület által alapított program 11 kilátópont felkeresését tartalmazza, amelyet a hivatalos füzetbe nyomott bélyegzőkkel igazolhatunk. A Pilisborosjenő feletti Nagy-Kevély egyike a kiválasztott kilátópontoknak; a csúcs közelében, egy Pilisvörösvár felé néző tisztás sarkában találjuk az ide telepített bélyegzőt. További információk a piliscsabaite.hu oldalán.

2020-03-04T14:57:04+01:00

Kevélyhegyi tanösvény

A Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény 2008 tavaszán készült el. Útvonala kb. 10 km hosszú, Pilisborosjenő és környékének legfontosabb kultúrtörténeti és természeti értékeit mutatja be. Az egyes állomásokon elhelyezett tájékoztató táblák részletes leírással szolgálnak az adott hely érdekességeiről, értékeiről.