A lakosság segítőkészségének köszönhetően gyorsan összegyűlt 130.000 Ft az új mosógépünkre. Nagyon köszönjük mindenkinek a bőkezű támogatást! Ügyfeleinknek is jó érzés, hogy gondolnak rájuk, ilyen formában segítve mindennapi életvitelük javítását. Magam pedig úgy érzem, hogy stabil háttérrel, a lakosság támogatásával tudom végezni ezt a változatos, érdekes, de gyakran emberpróbáló munkát.

Mivel településünk a jómódú agglomerációs községek közé tartozik, az anyagi nehézségek, megélhetési problémák csak kis számban fordulnak elő, most jellemzően a kisnyugdíjasok érintettek többen.

Ami viszont sajnos egyre több munkát hoz, az a válások számának növekedése, különösen kisgyermekes, gyakran 3-4 gyermeket nevelő családok esetén. Egyre gyakoribb, hogy az utolsó gyermek születése után röviddel olyan mértékben romlik a szülők viszonya, hogy hamarosan összeomlik a szépen felépített álom, és a gyerekek egy rémálomban találják magukat. Nagyon megviseli őket a viharos válás, a szülők közötti harc. Sokszor hibáztatják magukat azért, mert a szülők között megromlott a kapcsolat, vagy hibáztatják a testvért, aki a válás előtt született. Mindkét szülőjüket ugyanúgy szeretik/szeretnék, de gyakran utat talál lelkükbe az ellennevelés, elidegenítés, és az egyik szülő nyomására elfordulnak a másik szülőtől. A szülő, aki mélyen benne van a harcban, rábólint, hogy olyan traumát okoznak ezzel a gyermekeknek, ami talán sosem fog teljesen feloldódni, de természetesen mindig a másik felet okolja ezért. Csakhogy minden harchoz két fél kell. Abban a pillanatban, ahogy egyik lezárja a maga részéről a támadásokat, a másik „partner” nélkül marad. Nincs háború ellenség nélkül. Sosem tudunk változtatni a másik emberen, de magunkon, a saját viselkedésünkön bármikor.

Nehéz azonban ilyen elmérgesedett helyzetben meglépni ezt a bölcs döntést. Viszont van segítség. Sok családi trauma megelőzhető lenne, ha már az első komoly nézeteltérések, nehézségek során pszichológust, mediátort, párterapeutát, családterapeutát keresne a pár, akik segítenek abban, hogy megoldják a problémákat, vagy békésen váljanak. Magam is mediáltam már sikeresen mozaik családot összefogó szülőpárnál, akik hasznosnak tartották ezeket a beszélgetéseket.

A pilisvörösvári Család- és Gyermekjóléti Központban ingyenesen igénybe vehetők ezek a szolgáltatások. Aki úgy érzi, szüksége lenne a segítségre, nálam tud jelentkezni. Az ellátáshoz szükséges adminisztráció után delegáló lapot küldünk a Központba, ahol várólistára kerülnek, majd értesítést kapnak, hogy mikor kezdhetik a pszichológiai tanácsadást/mediációt/pár- vagy családterápiát. Éljenek a lehetőséggel! A gyermekeik lelki egészségéről és az Önök nyugalmáról van szó.

Jogi tanácsadás igénybe vételére is van lehetőség helyben és Pilisvörösváron is. Ilyen témájú kérdésekkel is keressenek bátran!

Továbbra is várja Önöket helyben két pszichológusunk, Petromán Anikó és Mariháziné Dombi Annamária, akik a szociálisan rászoruló családokat/gyerekeket látják el ingyenesen.

A legutóbbi lapszámban meghirdetett „Az otthon melege” koncertünk szervezési nehézségek miatt elmarad. Igyekszünk más forrásokat keresni a téli tüzelő támogatásokra, de természetesen Önök is segíthetnek a 2097 Csoport Egyesület számlaszámára utalással: MagNet Bank 16200223-10154337 vagy készpénzben a Szolgálatnál. Nagyon köszönjük előre is a segítséget!

Elérhetőségeink:

Ügyfélfogadás: H-SZ-P: 8.00-12.00; K-CS: 14.00-18.00

Telefon ügyfélfogadási időben: +36-30-493-4836

 

Klinger Magdolna szolgálatvezető

Az írás a Pilisborosjenői Hírmondóban jelent meg