Köszönöm azoknak a lakosoknak, akik ma élnek a véradás lehetőségével. Nagyon nemes és hasznos felajánlás ez! Ma fél-től fél 7-ig lehet élni a lehetőséggel és utána mindenki választhat magának ajándékot is.

Pilisborosjenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének alakuló ülésére tegnap este került sor. A nemzetiségi képviselők elnököt is választottak Perlinger Györgyi személyében, ő helyettesnek Heves Lászlót kérte fel. Jó hangulatú volt a közös este, a kötetlen beszélgetések az ülés után velük és azokkal akik megtiszteltek minket a jelenlétükkel. Az ülésről a videót és a fotókat megtalálják a honlapunkon.

2021-ben a lakosokkal együtt elkészítettük a Településfejlesztési koncepciót, mely nevének megfelelően egy általános irányelveket tartalmazó dokumentum, és amelynek alkotása során abban állapodtunk meg, hogy további stratégiai dokumentumok megalkotására van szükség több témában (faluközpont ügyében is), hogy majd konkretizálni lehessen a jövőképet. Idézem: „A településfejlesztési koncepció rendeltetésének megfelelően a fejlesztések keretét adja meg és ezen belül szükséges a stratégiai tervezési munkát elvégezni.” Ezért szeretnénk, ha Ön is részt venne a tervezői folyamat következő szintjén, ahol már konkrétan lehet azon gondolkodni, hogy milyen faluközpontot is szeretnénk. Szükségünk van az Önök meglátására is és ehhez NEM szükséges semmilyen idevágó képzettség/végzettség! Csak az szükséges, hogy helyi lakos legyen elképzelésekkel. Várjuk szeretettel egy újabb közös munkára! Jelentkezzen vasárnapig! Részleteket a honlapon megtalálják.

Hétfőn este lesz a fenntartható klíma- és energiastratégia készítése közösségi tervezés módszerével, várunk minél több érdeklődőt! Várjuk, ha aggasztja a klímaválság és van elképzelése, véleménye arról, hogy faluszinten miként tudjuk csökkenteni hatásunkat a klímaváltozásra! 

A környezetünkben élő vaddisznók pedig egyre többször jönnek be a településünkre, bár ennek okai igen összetettek. A helyi vadásztársaságtól és a közterületfelügyelőnktől kapott információk szerint fontos mindenkit megkérnem arra, hogy ne etessék a vaddisznókat azzal, hogy közterületre zöldhulladékot hordanak ki. Különösen a kiszórt zöldségmaradék és a hullott gyümölcs az, ami vonzza őket. Nagyon kérem a lakosságot, hogy legyen ebben együttműködő. Az lenne a legjobb megoldás, ha kiki komposztálná a szerves hulladékot, és ezt az avarra is értem. Nemsokára lehullanak a levelek, ne pazaroljuk el azt a lehetőséget, hogy a természet visszakapja a szerves anyagokat. Ahogy az erdőben is történik. Akinek ez mégsem megy valamiért, kérem hogy a zöldhulladék szállítás során helyezzék ki a megfelelő módon, de semmiképpen se szórják ki azt közterületre, önkormányzati vagy más tulajdonos telkére a vaddisznóknak. Ha vadakat észlelnek belterületen, a falu lakott területén, kérjük, hogy írják meg a vadkar@pilisborosjeno.hu emailcímre.

Szombaton lesz a Kék túrázás napja, ha azon nem is vesznek részt, érdemes gyönyörű októberi színeket valahol a természetben megnézni. Kilenc órától pedig jótékonysági garázsvásár lesz a Waldorf iskolában – bejárat a Budai út felől lesz. A bevételt a Waldorf iskola és óvoda fenntartási, fejlesztési költségeire fordítják, az összeg 10%-át pedig a Pilisborosjenői Család- és Gyermekjóléti Szolgálat számára ajánlják fel. A vásár ideje alatt lehetőség lesz a szolgálat javára adományozni is. Köszönjük a résztvesznek rajta és adakoznak!

Akik idén töltik be a 18 életévüket, ne felejtsenek el élni a DiscoverEU lehetőségével, jelentkezzenek, hogy körbe utazhassák Európát! Az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezni október 16-ig a lehetőségre!

Még két helyi program: a Lélekerdő jógát a Vár utcában pénteken és szombaton ingyen lehet kipróbálni, többet találni róla a Facebookon, ma délután négy órától pedig a Budai út 82 szám alatt, a buszvégállomásnál lévő műhelyben helyi készítésű gyertyákat és rakukerámiát vásárolhatnak.

Jövő héten valószínűleg nem lesz videó jegyzet, mert többed magammal testvértelepülésünk meghívására Steinheimbe utazom. Közel egy éve indult újra településeink közötti kapcsolat, 2023-ban az ottani faluvezetés látogatott meg minket. Most rajtunk a sor.

Legyen jó hétvégéjük!