Köszönjük a Blikknek, hogy ők is felhívják a figyelmet annak fontosságára, hogy közterületre tilos zöldhulladékot lerakni. A vaddisznók számára csemege a konyhai hulladék, hullott gyümölcs. Ezek kihordását nem mi tiltottuk meg, országosan tilos. Mint ahogy tilos az erdőbe is kihordani, annak ellenére, hogy számos helyen tapasztalataink szerint gyakorlat. Ugyanígy a kutyák póráz nélkül való sétáltatását sem mi tiltottuk meg, hanem felsőbb jogszabály írja elő.

A vaddisznó téma minden évben előjön, mivel évek óta bejárnak a településre – más nézőpontból mi költöztünk az ő élőhelyükre. Nem rendelkezünk olyan információval, hogy idén több lenne belőlük. Sőt, információnk szerint a pilisi erdőkben idén kb. hatodannyi vaddisznó van a tavalyi évhez képest, mert nagy számban elvitte őket a pestis.

Egy apró helyesbítés még a cikkhez: a játszótéren sosem volt vaddisznó, köszönhetően a kerítésnek. Mellette a Mózer árokban viszont tényleg volt és egyszer le kellett zárni az egész környéket, hogy a vadászok és hajtók közös erőfeszítéssel kihajtsák őket onnan. De végül a vaddisznók ezt nem megvárva végül maguktól mentek el.

Horváth Zoltán vadász általunk is megosztott levelében arról tesz említést, hogy többször kapott fenyegetést. A cikkben tényként megjelent feljelentésekről nincs tudomásunk: „Az utcai vadászat miatt több állatvédő szervezet is tett már feljelentést.”

Fontos tudni viszont, hogy lakott területen belül állat kilövés nem történik. Kizárólag kihajtás, mely nem éles fegyverrel és egyéb eszközökkel, nem pedig éles lőfegyverrel történik.

Az írás maga itt érhető el.