A történetmesélés az emberiség történetében az együttlét egyik formája volt. Most, hogy nincs lehetőségünk fizikailag találkozni, a technika segítségével oldhatjuk ezt meg. Adventi Mesenaptár néven indítjuk útjára új kezdeményezésünket, amelyben a tervek szerint 24 napon át más-más lakos, család mesélhetne a falubelieknek saját nappalijából, étkezőjéből. Így új családokkal, lakosokkal ismerkedhetünk meg. Mesélhetnek gyerekek, fiatalok és felnőttek, a pótnagyszülőknek meg mindenki örülne. Alkotásra fel! Filmezni, meséket és történeteket keresgélni, felolvasni, adventi díszekkel dekorálni jó móka és remek készülődési lehetőség a karácsonyra. Lepjük meg egymást vele faluszinten is!

Módszer: válasszunk egy mesét, novellát, verset vagy történetet családtagjaink, lakótársunk vagy akár munkatársaink számára, indítsuk el a videófelvételt a mobilunkon, tegyük le egy asztalra és nézzünk bele, hogy látszódni fogunk-e. Majd üljünk le, gyújtsunk gyertyát, húzzuk magunkra a pokrócot vagy ahogy szeretnénk és meséljünk. Utána állítsuk le a felvételt és küldjük el. A felesleges részt az elejéről vagy végéről – akár – szívesen levágjuk mi. Nem szükséges, hogy tökéletes legyen a felvétel, a házi videó mobiltelefonnal egyébként is sokkal családiasabb hatású, mint egy steril és profi videó. A felvételeket szintén a honlapon, illetve közösségi oldalakon lehet majd megnézni. Naponta egyet. Persze ha többen leszünk, akkor akár többet is.

Mesélőnek jelentkezni vagy technikai tanácsot kérni Frivaldszky Bettinél lehet a frivaldszky.bernadett@pilisborosjeno.hu e-mail címen vagy Messengeren.