Keressük a megfelelő utazósebességet

A választásra készülve mondtam az interjún, hogy egy falut vezetni nagyon hasonló lehet egy vállalkozáshoz, így remélem, hogy megbirkózunk vele. Az elmúlt egy év valósága, hogy falut irányítani sokkal izgalmasabb és megterhelőbb is egyszerre.

Izgalmasabb, mert egyszerre kellett rengeteg ügyet, embert, történetet megérteni, elmerülni a részletekben, kapcsolatot és bizalmat építeni, sokszor időszorításban döntéseket hozni. Mindezt átlátni, és az értékeink mentén továbbvinni, megoldani lelkesítő kihívás volt.

Megterhelőbb, mert annyi megoldandó feladat került elő napok-hetek alatt, aminek végére járni egy teljes ciklust igényel. Sorra jelentkeztek lakótársaink olyan ügyekkel, melyekre évek óta nem kaptak támogatást, megoldást, bízva az ígéretünkben, hogy mi megbeszélni, megoldani szeretnénk a régóta húzódó ügyeket.

Rengeteget változott közben a „vállalat” szíve, a Hivatal is! Egymásra találtunk új jegyzőnkkel, Horti Istvánnal, és új gazdasági vezetővel, megújult, motivált munkatársakkal vágtunk neki a ciklus első teljes évének. Nagyon hálás vagyok a hivatali kollégáinknak, hogy ekkora kitartással és elköteleződéssel segítették a munkánkat ebben az évben sok-sok hétvégi  úlórával is! Remélem, hogy lassan a KT is megtalálja az „utazósebességet”, mert ha mi túl gyorsan és túl sok mindent akarunk megvalósítani, az erőn felüli terhet ró a hivatali dolgozókra is!

Engem fűt a szenvedély, hogy „rendben legyen a falu”, azaz, hogy minőségi megoldások szülessenek a felhalmozott, mutyikkal terhelt vagy csak épp elfektetett területeken, hogy megszűnjenek a pereskedések, hogy legyenek átgondolt, hosszútávú tervek az épített környezetünk szépítésére, és erős védettséget tudjunk adni a természeti értékeinknek.

Rengeteg olyan izgalmas feladat áll előttünk a következő években, olyanok, mint a településfejlesztési stratégia megalkotása, a parkolási rend megoldása, az utcaképek védelmének megszilárdítása, a közösségi költségvetés beindítása.

Mindeközben különösen fontos, hogy erősítsük a bizalmat, hogy van értelme képviselni az igényeket, akkor is, ha nem tudunk azonnal választ, megoldást kínálni!