Egy – tornaterem nélküli – korszak lezárul szeptember 4-ével!

Az elmúlt évtizedekben a tornatanárok mindent megtettek azért, hogy a pilisborosjenői gyerekek is eleget mozoghassanak, de lehetőségeik szűkre szabottak voltak tornaterem nélkül. Akkor is, ha ennek köszönhetően tanult meg egy egész generáció néptáncolni, vagy szokta meg a természetben futást, faluszéli focizást. Részlet egy 1998-as olvasói levélből, mely az akkori Pilisborosjenői Hírmondóban jelent meg: “Tornaterem híján a tanárok – minden igyekezetük ellenére sem tudják megmozgatni a tanulók minden porcikáját. A talajtorna és szertorna hivatott igazán sokoldalúan erősíteni, fejleszteni gyermekeinket: a labdasportok, néptánc csak részben képes erre. A Művelődési Házban tartott csonka, nehézkes tornaórák nem jelentenek igazi megoldást.”

Többször több cikluson keresztül megpróbált az önkormányzat egy tornaterem megépítésére forrást teremteni, végül a 1281/2017. (VI.2) számú kormányhatározatban jelent meg a döntés arról, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében Pilisborosjenő településen egy „A” típusú tornaterem beruházása valósul meg. (Forrás: Pilisborosjenői Hírmondó 2018. április) A Kormány 1340/2020. (VI. 23.) kormányhatározatában ezt elfogadta, a leendő épület tulajdonosának Pilisborosjenő Község Önkormányzatát jelölte ki, vagyonkezelőnek pedig az Érdi Tankerületi Központot. A beruházást a BMSK Zrt., a kormány beruházási ügynöksége fogta össze, amely a kivitelezési közbeszerzést megnyerő HC Építő Kft-t bízta meg a tornaterem típusterv megvalósításával. 2020.07.23-án hivatalosan megtörtént a munkaterület átadása, és ezzel megkezdődött az építkezés, mely 2022. június 13-án fejeződött be a használatbavételi engedély megérkezésével. Tavaly szeptemberben a képviselők jóváhagyták az iskola által benyújtott javaslatot, hogy Janza Richárd Sándor tornaterem legyen a létesítmény hivatalos neve. A névadó egykori pilisborosjenői kiváló kajakos 2013-ban ifjúsági világbajnok volt, 2016-ban pedig a duisburgi világkupán lett harmadik a felnőttek között 5000 méteren. 2017 márciusában vesztette életét tragikus körülmények között.

Köszönjük minden közreműködőnek, hogy lehetővé tették a tornaterem létrejöttét! A pályázatot az előző vezetés készítette el, a megvalósítás és a szükséges többletköltség előteremtése, a parkolási és megközelítési gondok orvoslása a jelenlegi önkormányzat feladata volt. Hosszú lenne mindenkit felsorolni, de kiemelten köszönjük a tornaterem érdekében tett fáradozását a falu nevében dr. Szabó Tündének, Hadházy Sándornak és dr. Vitályos Eszternek, Szalay Péter Andrásnak, Küller Jánosnak, Dienes Dórának,, dr. Medvigy Mihálynak, Simon Juditnak, Sárközi Mártának és Rigó Katalinnak, Szabó Péternek és Pálfy Zoltánnak, illetve az önkormányzat dolgozóinak. 

Jöjjenek és ünnepeljenek velünk 2022. szeptember 4-én 16 órakor a helyszínen! A vendégek között köszönthetjük majd többek között dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőt, az egykori tornatanárokat és Janza Richárd Sándorról is megtekinthetünk egy kisebb kiállítást.