Megérkezett idén is – várható volt – a DMRV levele, melyben vízkorlátozásra kérik a felhasználókat nálunk és a környékbeli településeken is. Az időszakos vízhiány vagy csökkent nyomás érzékelhetően összefügg a nyár eleji, első hőségriasztáskor tömegesen előforduló medence feltöltésekkel és hosszú locsolásokkal. Ezért kérik a fogyasztók önmérsékletét az ívóvíz felhasználásában.

Mi – mint önkormányzat – is átgondoljuk, hogy miben foghatjuk vissza magunkat, bár nem locsoljuk a köztereket és az utakat sem hűsítjük. Viszont jelenleg is egy vízmegtartó pályázatot készítünk elő és hosszú távú stratégiai tanácsok és rövidtávú tippek terén is párbeszédben állunk – jelenleg is – a DMRV-vel, akik partnerek mindenben, ahogy abban is, hogy minden felújítandó utunk alatt először kicserélik a régi eternit csöveket korszerűre, megakadályozva ezzel ott a csőtörések általi vízkészlet vesztést. Várjuk a beígért ivóvíztároló kapacitásnövelést és az expresz vízvezeték kiépítését is, amelyeket a következő évekre ígértek. Mivel ezekre – mint ahogy a csőcserére is – várni kell és az elérhető vízmegtartó pályázatok is korlátosak, ezért kérjük Önöket, hogy a DMRV kérésének megfelelően gondolják át, hogy a kert mely részeinek öntözését tudják elengedni. Amit viszont feltétlenül locsolni szeretnének, kérjük, hogy lehetőleg inkább esővízzel és a hajnali órákban tegyék. Kérjük, hogy ne vásároljanak újabb medencéket (válasszanak inkább a környékbeli, számos strandolási lehetőség közül) és a már feltöltöttek tisztaságára vigyázzanak takarással, algásodás gátlással (lehetőleg természetes módszereket alkalmazva), hogy ne kelljen a vizet cserélni. Szereljenek fel a zuhanyra és mosdókra perlátorokat, használjanak őko programokat a mosó- és mosogatógépeken, ne folyassák a vizet mosogatás és fogmosás közben se. A – rövid! – zuhanyzást válasszák a fürdőkád helyett.

Ezek mind csak tippek, lehetőségek, Önök bölcsességére bízzuk annak eldöntését, hogy milyen víztakarékosságra szánják el magukat a DMRV kérése mentén, bízunk benne, hogy mindenki jelentősen képes lesz csökkenteni a vízfogyasztást saját módszereivel. Ezen múlik, hogy minden lakótársunk megfelelő módon tudjon tisztálkodni, inni, ugyanis településünk részeinek ivóvízhez való jutása nem egyforma. Fogjunk össze egymásért! Köszönjük együttműködésüket!