Több lakos is jelezte számunkra, valamint magunk is tapasztaltuk, hogy a Kis-Kevély alatt nagy területen vágtak ki erdőt. Tömöri Balázs polgármester az illetékesekhez fordult:

“Tisztelt Pilisi Parkerdő Zrt! Tisztelt Farkas Viktor úr!

A héten több lakostól kaptunk panaszos leveleket a Pilisborosjenő környéki erdőkben (Kis-Kevély alatt, a zöld jelzés mentén) történtek miatt. E levelek kifogásolták a véghasználatot, fotókat küldtek az önkormányzatnak és kérték beavatkozásunkat. Falunk Facebook fórumán is születtek bejegyzések róla, pl.: https://www.facebook.com/groups/H2097/permalink/2833559353524022/

Volt olyan levél, ami arról számolt be, hogy égetés is zajlik az egyik helyszínen. Ehhez kapcsolódva tudomásomra jutott, hogy 2021.01.19-én majdnem pontosan 17 órakor a Kevélyhegyi úton lakó pilisborosjenőiek riasztották a tűzoltókat azzal, hogy „az erdőben égettek a munkások és otthagyták a tüzet”. Katasztrófavédelmi riasztási lap készült róla, a békásmegyeri tűzoltókat küldte a Katasztrófavédelem – nem tudok róla, hogy igaz volt-e a bejelentés, illetve ha igen, akkor szerencsére nem lett jelentős következménye, mert arról biztosan tudnék.

Kérem, hogy informáljanak, hogy végeztek-végeztettek-e véghasználat típusú fakitermelést az elmúlt 10 napban Pilisborosjenő környékén vagy magánerdők tulajdonosai avatkozhattak be ilyen – az erdőjáró lakosságnak, kirándulóknak ennyire nem tetsző – módon saját területükön!

Kérem, hogy javasoljanak olyan szöveget, amivel a lakosságnak érdemben vissza tudunk jelezni ezen események kapcsán.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!”

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatta Tömöri Balázs polgármestert, hogy a falunk környéki erdőkben a tavalyról áthúzódott munkák elvégzése történt az elmúlt napokban a Pilisborosjenő 1A erdőrészletben. . Az itt található öreg, 92 éves (egykorú) cser, kocsánytalan tölgy, virágos kőris és molyhos tölgy fafajokból álló erdő alatt megjelent kiváló sűrűségű és fafajösszetételű csemeték fényhez juttatása a szakmai cél. Enélkül a fiatal csemetek 4-8 éven belül az idős fák árnyalása miatt elpusztulnak és a területen álló idős erdő megújítása tovább késik. A kialakult fiatal erdőben pedig 20-30 év múlva már örökerdő kialakítása kezdődhet meg.  Jelenleg a 2020. szeptemberi megállapodás értelmében a település közvetlen közelében lévő Pilisborosjenő 3-as tagban, illetve 4/A erdőrészletekben körülbelül 25 hektáron, örökerdő üzemmódú kísérleti terület kerül kialakításra, melynek előkészítését év végén a Pilisi Parkerdő szakemberei megkezdték.

Végvágás (erdész szaknyelvben véghasználat, azaz egy adott területről az összes idős fa eltávolítása) a közeljövőben nem várható a Pilisborosjenő 1 és 2 tagban. 

A következő 10 éves időszakra vonatkozó erdőtervezés a területünkön idén kezdődik, melyben az önkormányzatunk is részt vehet.

Fotók: Kevély kör Facebook csoport