Interjú Medveczky Györggyel, a Kevély Körözés Karantén Kihívás Karácsony Környékén szervezőjével

Mi az idei kihívás lényege?

A járványhelyzet a korábbi tömeges körözést, közös művházi teázást kizárja, így határoztuk el, hogy a teljes ünnepi időszakot (adventtől vízkeresztig) felölelő hat hetet karantén kihívásként hirdetjük meg, melyet mindenki egyénileg visz véghez, de az interneten gyűjtjük a köröket, így ugyanúgy látjuk egymás köreit a ,,felhőben’’, mint eddig. Most már biztosan mondhatjuk, hogy ez egy nagy közösségi körgyűjtő játék, amiben minden résztvevő győztes, és várhatóan még több embert mozgat meg, mint az eddigiek. Egyúttal az év végi, hagyományosan sok kiadós ünnepi étkezéssel tarkított időszakot gazdagítjuk mozgással, ami után a családi együttlét is biztosan boldogabb lesz.

De lehetőség ez a körözés arra is, hogy a járványhelyzet miatti bezártságot oldjuk a véletlenszerű hegyi találkozásokkal, vagy tervezett közös körökkel, mely közben nyugodtan beszélgethetünk egymással, megfelelő távolságtartással, biztonságosan.

Milyen a fogadtatás, van esélyünk a címben szereplő szlogent kiérdemelnünk?

A falu egészsége az életformánkon múlik. Kevés település mondhatja el magáról, hogy ennyien mozognak a friss levegőn, mint most mi.  Miközben ezeket a sorokat írom, már valahol 600 kör közelében járunk! Nagyon jól haladunk a legegészségesebb falu cím felé. Már nem csak ,,törzsidőben’’ vagyunk ott a hegyen. Hétköznap kimentem egy napzárókörre, zuhogó esőben, vaksötétben, sűrű ködben, megdöbbenésemre egy csomóan kint voltunk. Tavaly 500-an voltunk. A nagy álom, hogy most kétszer annyian, ezren menjünk fel a csúcsra a faluból, legalább egyszer! Gyertek és hívjatok másokat is, írjátok be a köröket, akkor biztosan meglesz! Ha megcsináljuk, tényleg minden okunk meglesz rá, hogy a legegészségesebb falunak érezzük magunkat, büszkén és boldogan.

Hogyan indult a Kevély körzés? Miért fontos Nektek, hogy megmozduljunk?

Onnan kezdeném, hogy valamikor bő 10 éve, ha kimentem futni a ,,hegyünkre’’, alig találkoztam pár emberrel, jobbára elszánt arcú futó ismerősök jöttek szembe, akik a faluból, környékbeli településekről szintén a varázslatos hegyünkre jártak kikapcsolni, edzeni.

A Kevély Körözésekkel eljutottunk oda, hogy 2020 január elején több mint 500-an vettünk részt a faluból és még jó páran a környékbeli településekről (főként Ürömről). A januári, 12 órás körözést egy közös eufóriában töltöttük, ami nagy pozitív energiává egyesült. Sokan ettől kaptunk lendületet, hogy többet mozogjunk, de ugyanígy fontos, hogy ez a ,,falukörözés’’ épít bennünket, a közösségünket és a faluhoz fűződő kötődésünket, szeretetünket.

A kihívás részletei és jelentkezés a „Kevély Kör” Facebook csoportban találhatóak meg. A körök itt láthatók, gyűjthetők:

https://www.facebook.com/groups/kevelykor

Fotó: Kevély Kör Facebook csoport, Józsa Miklós