A csapat a válasz

2019-ben azért vállalkoztam a képviselői szolgálatra, hogy szülőfalum, Pilisborosjenő, ez a csodálatos természettel ölelt falu vezetésében kellő súllyal jelenjen meg a környezet- és természetvédelem, és a település fejlődése végre fenntartható pályára álljon, felkészülve a klímakatasztrófa várható hatásaira. Egy év után, a múlt rendezése mellett végre egyre több idő jut a jövőbe mutató munkákra is, az elkerülhetetlen takarítás helyett egyre inkább a teremtésre kerül a hangsúly.

Amikor visszagondolok erre az egy évre, azon tűnődöm, hogy hogy fért bele ennyi munka ilyen rövid időbe. És erre azon túl, hogy egy nap ritkán jelentett 12-14 óránál kevesebb munkaórát, a csapat a válasz. Ezen a csapaton a képviselő testületen és a hivatali kollégákon túl azt a megszámlálhatatlanul sok embert értem, aki akár csak egyetlen ügyben is felajánlotta segítségét, szakértelmét. Azt a rengeteg embert, aki önként segített amikor csak kértük. Sőt, akkor is proakítvan jelentkezett, ha meg sem kerestük. Ez ez egy év jól szemlélteti, hogy mire képes ez a falu, ha az itt élők hatalmas tudását, és teremtő erejét hálás köszönet fogadja, és mind a közös célok érdekében egyesülnek. Ez segített hozzá ahhoz, hogy ennyi ügyet sikerült megoldanunk, vagy a megoldás útjára terelnünk: a 116,7 millió forintos visszafizetési kötelezettséget, melyet egy rendkívüli támogatással oldottunk meg; az engedélyek nélkül épült rossz minőségű utak problémahalmazát, melynek megoldása szakértők bevonásával folyamatban van; a Budai Tégla Zrt-vel kötött megállapodást, amely 1,7 milliárd forintos követeléstől szabadította meg, egyúttal közel félmilliárd forinttal növelte községünk vagyonát, és még sorolhatnám – olyan ügyek, amelyekről azt gondoltam, hogy évekig fog kísérteni bennünket.

Az elmúlt egy évet olyan intenzív tanulás jellemezte, mint legaktívabb egyetemi éveimet. Hálás vagyok mind képviselőtársaimnak, mind a hivatali kollégáknak, akik ebben folyamatosan segítettek, de legalább ennyire hasznosak voltak azok a lakossági – esetenként akár kellemetlen – visszajelzések, melyek segítettek egy-egy probléma megoldásában.

Azt remélem – és tartom a jövő egyik legnagyobb kihívásának – hogy az önkormányzatba vetett megtépázott bizalmat sikerül helyreállítanunk. Ha elérjük azt, hogy a lakosság megbízik választott vezetőiben, elhiszi hogy az új vezetés valóban meghallgatja, és az érdekeit képviseli, akkor egészen más hangulatban lehet majd ötletelni akár súlyos fenyegetések elhárításáról is. Ha elhisszük azt, hogy egy oldalon állunk, az hatalmas teremtő erőt szabadít fel a közösségben. Ez a szinergia pedig segít megugrani akármilyen akadályt.