Tömöri Balázs polgármester beszéde az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából szervezett ünnepségen 2022. október 21-én:

„Horváth Miklós történész professzor írásában olvastam, hogy az október 23-án az országban a megemlékezések egy része a temetőkben kezdődik, ahelyett hogy örülnénk annak vagy értékelnénk, hogy a magyar nép hősies küzdelmet vívott a szovjet megszállók és az azt kiszolgáló hatalom ellen, amely győzelemmel végződött október 28-29-én. Október 31-én és november 1-jén megszűnt az állampárti diktatúra Magyarországon. Kevésbé hangsúlyosan jelenik meg a nemzeti emlékezetben, hogy a magyar nép soha ennyire még nem talált egymásra és működött együtt. De hogy történt mindez? A civil, faluról jövő kezdeményezések, forradalmi bizottságok, munkástanácsok elérték, hogy a kommunista hatalom alappillérei megrendüljenek. A tanácsrendszert felszámolják, elkezdik szervezni a saját életüket, a szólásszabadságot előtérbe helyezik. Ezeknek a kezdeményezéseknek úgy gondolom, hogy ma is rendkívül nagy értékük van, hogy az emberek ne várjanak arra, hogy mindent máshol, mások döntsenek el, hanem érezzék azt, hogy egymást segítve csodákra is képesek.

Ez az alapja vállalkozásoknak, intézményeknek, önkormányzatoknak. Most ezt az aspektust érzem polgármesterként a legfontosabbnak, amikor ilyen gazdasági körülményekkel kell megküzdenie a lakosoknak. Mindenki más üzenetet hal meg 56-ból, ez természetes. A helyi összefogások szükségességéről viszont kevesebbet hallani. Pedig gyakorlatra szert tenni kicsiben lehet. Családok, szomszédság ok, kisközösségek, települések szintjén. Álljunk ki hát egymásért. Vegyünk részt például holnap a jótékonysági koncerten és lehetőségeinkhez mérten támogassuk azokat a falutársainkat, akiknek még nem sikerült megoldást találniuk arra a hirtelen jött helyzetre, hogy ennyivel drágább nemcsak a fűtés, hanem az élelmiszer is. Van olyan gazdag ez a település hogy összefogva senkinek se kelljen nélkülöznie.

Visszatérve 56-hoz, nagyon fontos hogy mindenki kialakítsa saját 56-os képét, hogy ő mit ünnepel aznap, milyen ponton tud rákapcsolódni a forradalom szellemiségére. Ehhez ismerni kell az akkori történéseket. Ezt segíti elő minden jó cikk, könyv, film vagy éppen előadás. Nagyon hálásak lehetünk ezért az iskolának hogy minden évben egy új oldalát mutatják be 56-nak, igen színvonalas módon. Ma a Corvin közi fiatalokról tudhatunk meg többet. Mert a fiataloknak nagyon nagy szerepe volt az októberi eseményekben, gondoljunk a műegyetemre vagy arra, hogy a harcoló csapatokban is nagyon sokan voltak. Tehát 56-ot megismerhetjük vidék felől, megismerhetjük az összetartozás felől, de megismerhetjük a fiatalok szemszögéből is. Mindegyik új kapcsolódási lehetőség lehet a számunkra egy vidéki településen, ahol próbáljuk erősíteni az összefogást és ahol szerencsénkre nagyon sok fiatal él.”

Ezt követően a 7. osztályos tanulók előadása következett „Fotóalbum 1956. Corvin-köz” címmel. A jelenlévők ezt követően átvonultak a templom melletti kopjafához, hogy koszorúzással tisztelegjenek a hősök előtt.

Az esemény fotói itt megtekinthetőek és a Facebookról le is tölthetőek: https://drive.google.com/drive/folders/1Y2PQ1XUz73uEHXYaASXB6ZV3LwCfeZzF?usp=sharing

Az előadás felvétele: