Idén sok minden máshogy alakult a programok és rendezvények szervezése terén, mint ahogy az év elején – még a koronavírus járvány elterjedése előtt – reméltük.

Sajnos a járványhelyzet tavasz óta nemhogy csillapodott volna, még erősebben jelen van településünkön. Közös felelősségünk, hogy vigyázzunk egymás és a magunk egészségére, védjük az idősebb és a veszélyeztetett társainkat, segítsük a betegeket és az egészségügyben, az oktatásiés szociális intézményekben dolgozókat.

Az adventi időszak programjai a kialakult helyzet miatt ezért hagyományos formában nem valósulhatnak meg. Nem szervezünk tömegeket vonzó rendezvényeket, így a megszokott Falukarácsony, Erdei Mikulás és az adventi gyertyagyújtások eseményei vagy elmaradnak, vagy más,
eddigiektől eltérő, biztonságos formában valósulnak meg.

Számos ötlet született azonban, amelyek idén is hozzájárulhatnak a karácsonyra hangolódáshoz, a készülődéshez. Az Önkormányzat és a Művelődési Ház is olyan kezdeményezéseket támogat és szeretne megvalósítani, amelyek vagy online formában, vagy családi körben, a szabadban valósulnak meg. Mert: „Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?” (Márai Sándor)

Felállítjuk a karácsonyfát, a betlehemet és az adventi koszorút. Szeretnénk, ha az Erdei Mikulás idén is ellátogatna környékünkre, és még ha nem is személyes találkozó formájában, de az általa az erdőbe rejtett nyomok után kutatva átélhetnék a gyerekek, a családok az élményt. A részletekkel kapcsolatban Csonka Írisz ad majd tájékoztatást.

Az önkormányzati honlapon több adventi kezdeményezésnek is teret szeretnénk adni. Tervezünk egy felületet, ahol a faluban élő művészek és kézművesek bemutatkozhatnak, bemutathatják portékájukat, megadhatják elérhetőségeiket. Így lehetőségünk nyílik, hogy idén is vásárolhassunk a helyi alkotók munkáiból, ami nem csak nekünk, vevőknek jó lehetőség, hanem nagy segítség az idén különösen nehéz helyzetbe került művészeknek is. Az árusok jelentkezését Medvecki Réka várja a remedvecki@gmail.com e-mail címen.

 

A történetmesélés az emberiség történetében az együttlét egyik formája volt. Most, hogy nincs lehetőségünk fizikailag találkozni, a technika segítségével oldhatjuk ezt meg. Adventi Mesenaptár néven indítjuk útjára új kezdeményezésünket, amelyben a tervek szerint 24 napon át más-más család mesélhetne a falubelieknek saját nappalijából, adventi, karácsonyi mesét, novellát. Így új családokkal, lakosokkal ismerkedhetünk meg. Szégyenlősebbek küldhetnek csak hangfelvételt is. Mesélhetnek gyerekek, fiatalok és felnőttek, a pótnagyszülőknek meg mindenki örülne. Nem szükséges, hogy tökéletes legyen a felvétel, a házi videó mobiltelefonnal egyébként is sokkal családiasabb hatású, mint egy steril és profi videó. Alkotásra fel! Családilag filmezni, meséket és történeteket keresgélni, felolvasni, adventi díszekkel dekorálni jó móka és remek készülődési lehetőség a karácsonyra. Lepjük meg egymást vele faluszinten is!

A felvételeket szintén a honlapon, illetve közösségi oldalakon lehet majd megnézni. Mesélőnek jelentkezni vagy technikai tanácsot kérni Frivaldszky Bettinél lehet a frivaldszky.bernadett@pilisborosjeno.hu e-mail címen vagy Messengeren.

A Mandelbrot Pékség udvarán, nyitvatartási időben adománygyűjtést is szervezünk, kis könyves standokon. A megvásárolt könyvekkel a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot támogathatják. A pontos időpontokról később adunk tájékoztatást   Vörösbegy, Madár, Természet, Állati, Songbird Karácsony, Fenyő, Ajándék, Art, Abstract, Akvarell

Örülnénk, ha ezen az adventen a Művelődési Házat és Könyvtárat megajándékoznák a gyerekek karácsonyi, téli témájú rajzokkal, a felnőttek pedig olyan fotókkal, amelyek azt sugallják, hogy jó itt élni Pilisborosjenőn. Az első 24 beküldő képeiből virtuális képeslapot is készítünk és
itt-ott majd rá lehet bukkanni. Szívesen feltüntetjük a készítő nevét is, ezért ezt is hozzá lehet írni. Mi is várakozunk! A rajzokat, fotókat ide várjuk szeretettel: pbjmuvhaz@gmail. com. Hangolódjunk együtt az ünnepre!

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hoszszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János)

Fiala Krisztina