Fiatalok, lássatok világot! –EU-s programokat ismerhettünk meg Pilisborosjenőre látogató vendégeinktől

2022 az ifjúság éve az Európai Unióban. Ennek jegyében, az EU ifjúsági programjainak népszerűsítése céljából érkezett Tömöri Balázs polgármester meghívására 2022. február 24-én Pilisborosjenőre Dorka Áron, a Europe Direct Pest képviselője, valamint Pozsonyi Fanni, Maczó József és Hazay Levente, az EURODESK Hálózat és annak egyik koordináló szervezete, a TÁMASZPONT-MOPKA képviseletében.

A Europe Direct feladata az EU népszerűsítése, és az állampolgárok életét, EU-n belüli mindennapjait érintő megannyi kérdés megválaszolása Magyarországon 17, Európa-szerte 424 helyi irodán keresztül. A Europe Direct képviselője bátorított arra, hogy szükség esetén a Europe Direct csatornáin tájékozódjunk más EU-s országok munkavállalási, társadalombiztosítási, házassági vagy bármely egyéb szabályai felől. A Europe Direct helyi irodái nagyjából megyei szerveződésűek, a pilisborosjenői polgárok a pest@europedirect.hu címhez fordulhatnak, és az edpest.weebly.com címen tájékozódhatnak.

Az EURODESK Hálózat egy olyan, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat, melynek az Európai Unió tagállamaiban, valamint Norvégiában, Izlandon, Liechtensteinben, Törökországban és Grúziában (Georgia) több mint 1500 regionális és helyi partnere van. Az ezekben az irodákban dolgozó szakemberek fiataloknak és a velük foglalkozóknak nyújtanak telefonos, e-mailes és személyes információ-szolgáltatást az európai oktatási, képzési és kulturális kérdésekről. Az Eurodesk partnerszervezetei olyan civil szervezetek, amelyek célközönsége elsősorban a fiatalok, és számukra kínálnak különböző, többek között tájékoztató, információs és tanácsadó, fejlesztő és felvilágosító szolgáltatásokat. Magyarországon 24 ilyen helyi Eurodesk partneriroda működik, a hozzánk látogató veresegyházi TÁMASZPONT-MOPKA 2012-óta tagja a hálózatnak.

Az EURODESK Hálózat talán legérdekesebb küldetése, hogy az európai fiatalok számára hozzáférhetővé tegye, velük megismertesse az európai mobilitási lehetőségeket, vagyis azokat a programokat, amelyekkel a fiatalok tanulás vagy önkéntes munka céljából az EU finanszírozásával más országokba juthatnak el. A programokon résztvevő fiatalok más országok nyelvét, kultúráját, az ott élőket megismerve, megtanulnak idegen környezetben eligazodni, boldogulni, sokszor életre szóló barátokat szereznek, de mindezt úgy, hogy a biztonságukat érintő vagy jogi jellegű problémákkal bármikor fordulhatnak a program szervezőihez. Az Erasmus+ programmal és az Európai Szolidaritási Testület szervezésében már sok éve jutnak el magyar fiatalok külföldre, akik videóüzenetben mesélték el nekünk valóban lelkesítő élményeiket. De jó lehetőség az utazásra a DiscoverEU vasúti utazási pályázat is.

Az ifjúsági programokról az eurodesk.hu oldalon érdemes tájékozódni, de az EURODESK Hálózat magyarországi képviselői a konkrét kérdésekre közvetlenül is szívesen válaszolnak. Az EU ifjúsági programjai egyébként az europa.eu/youth/home_hu lapról érhetők el. A 2022-es programok nagy része tavasz folyamán folyamatosan válik elérhetővé.

Fazekas Balázs