Mint tudják 2022. októberében döntött úgy a képviselő-testület, hogy ezentúl a Falugondnokság fogja végezni a hó- és síkosságmentesítést annak érdekében, hogy a döntéstől remélt költségmegtakarítást más célra fordíthassuk. A klímaváltozás miatt ritka a hóesés, ezért élesben nem volt lehetőségünk sokat gyakorolni és az útvonaltervet a tapasztalatok alapján finomítani, hiszen nem erre a feladatra specializált cég vagyunk sok éves tapasztalattal.

(Fontos tudni azonban, hogy ónos eső esetén a szórás semmit se ér!)

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának tájékoztatása szerint: amíg az úttest burkolatának tisztításáról az út fenntartójának (magánutak esetén tulajdonosnak, Fő utca esetében és a Budai út településtáblától a hídig tartó szakaszán a Magyar Közútnak), a járda tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia és ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladata. (Ezt a mi közösségi együttélést szabályozó rendeletünk is kimondja.) Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy a fás szárú növények védelméről szóló országos jogszabály kimondja, miszerint belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Kérjük, hogy időben szerezzék be a szóróanyagot és hólapátokat!

Mindent megteszünk a folyamatos úttisztításért, jelenleg épen pótautó felkutatása is zajlik, de a KRESZ is érvényes ilyenkor, vagyis kérjük az útviszonyoknak megfelelően közlekedni.

Az autótulajdonosokat pedig arra is kérjük, hogy ingatlanon belül parkoljanak a munkagépek miatt.

Köszönjük a türelmet és együttműködést!