Októberben ismét volt szüreti felvonulás Pilisborosjenőn. A hagyományokhoz híven a díszes menet meg-megáll egy-egy pultnál, ahol jónevű helyi borosgazdák kínálgatják borral, musttal, szőlővel az érdeklődőket. Idén először az alig kétéves Borosjenői Dorfwein Egylet, a helyi közösségi borászok egylete is részt vett az ünnepségen. Pultjuknál meg lehetett kóstolni tavalyi rozéjukat és friss mustjukat egyaránt. 

Tavalyhoz képest jelentősnek mondható növekedésről számolhatunk be: a taglétszám 14-ről 35-re, a megművelt parcellák száma egyről négyre (több mint egy hektárra) növekedett. Janza Márton szakmai irányításával a lelkes amatőrök egyre jobban beletanulnak a szőlőtermesztés és a borkészítés rejtelmeibe, idén például már vörösbor készítésével is próbálkoznak. További újdonság, hogy – a gazdasági és jogi háttér biztosítása érdekében – létrehoztak egy gazdasági társaságot is, a Dorfwein termelőszövetkezetet.

Az alapvető célok és a működési modell viszont változatlanok. Az egylet célja: erejéhez mérten hozzájárulni a szőlőművelés és a borászat fenntartásához Ezüsthegyen. Ebben készek együttműködni mindenkivel: az Ezüsthegyi Gazdák Egyesületével, az önkormányzattal, a telektulajdonosokkal, helyi közösségekkel, civilekkel. Az egylet örömmel fogadja további aktiv tagok csatlakozását (érdeklődés, jelentkezés: dorfweinmgtsz@gmail.com). A közösségi borászok közösen művelik a szőlőt úgy, hogy a kézi munkálatokat maguk végzik el. A termést, a mustot és a bort elsősorban saját fogyasztásra szánják, amit pedig eladnak, abból fedezik a művelési költségeket és a szükséges beruházásokat. Non-profit kezdeményezésről van szó, nem cél a haszonszerzés. A “haszon” a közös tevékenység öröme, az egészséges időtöltés, a tanulás, a saját szőlő és bor fogyasztása.

Madaras Zoltán