Önkormányzatunk régóta jelzi igényét és együttműködési készségét egészségnap szervezésében, és hétfőn késő délután Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 Központi Koordinációs Programirodától váratlanul örömteli értesítést kaptunk arról, hogy 2023. április 5-én tud kitelepülni falunkba, az iskola udvarára a szűrőkamion, amennyiben tudjuk biztosítani a kitelepülés feltételeit. Ajánljuk szíves figyelmükbe a lehetőséget, mely dr. Herczeg Lívia doktornő szerint minden

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja hazánk legnagyobb humanitárius formájában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja az átfogó szűrővizsgálatok elvégzését és a széleskörű életmód tanácsadás lakosság közeli helyekre történő eljuttatását 76 szakmai szervezet összefogásával.

A program keretén belül a lakosság számára 40 féle átfogó vizsgálatra van lehetőség Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjában. A minden évben megújuló speciális szűrőkamionban a legújabb vizsgálati eszközöket alkalmazzák az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.

Mivel a megvizsgálható személyek száma korlátos, ezért először a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat ügyfeleit kérdeztük meg, hogy élnek-e a lehetőséggel, hiszen nekik nehezebb hozzájutniuk egészségügyi szolgáltatásokhoz. A jelentkezéshez létrehoztunk egy regisztrációs felületet, hogy ne kelljen órákig sorba állnia senkinek, ráadásul esetleg hiába, mert nem kerül sorra. A helyek egy nap alatt megteltek, viszont érkezett pár lemondás, ezért aki szeretne jönni, az a lenti lenti linken található dokumentumban megtalálja a felszabadult időpontokat (folyamatosan változik, érdemes ma többször ránézni). A foglalás módja a mai napon: írjon emailt az ugyfelszolgalat@pilisborosjeno.hu-ra, ahol a beérkezett igényeket párosítják a lehetőségekkel és visszajeleznek erről. Csak akkor menjen ki az egészségnapra, ha kapott ilyen emailt.

Tisztában vagyunk vele, hogy az egy nap alatt lehetséges maximális 96 fő összesen 3840 vizsgálaton történő kivizsgálása nem fogja lefedni az igényeket, de ettől függetlenül nagyon örölünk a lehetőségnek és kérni fogjuk, hogy amennyiben csak megoldható látogassanak el hozzánk újra a közeljövőben is.

Minden érkező részére egy 300 oldalas Egészség Könyv kerül biztosításra, melyben az összes vizsgálati eredmény kiértékeléssel együtt felvezetésre kerül. A forgó modellel fél óránként 8 főt lehet beosztani. A vizsgálatok végeztével egy Információs Prevenciós Csomagot is kapnak a résztvevők, mely segítségével széles körben megismerhetik a megelőzés lehetőségeit a látogatók és a családok. A speciális szűrőkamion előtti területen sátrakban elsajátíthatják az újraélesztés technikáját, találkozhatnak látványos anatómiai bemutatóval, ahol az emberi test működését, felépítését ismerhetik meg a látogatók, valamint közel 30 Életmód Pontnál juthatnak további információkhoz a terápiás lehetőségekről az életmód tanácsadás részeként.

A programot ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról, és azoknak is, akik számára fontos a megelőzés. Ne feledjük, a szűrővizsgálat életet menthet!