Szollár György közterület felügyelő a hétvégén magánterületen felügyelet nélkül hagyott, engedélynélküli és nem megfelelő napon zajló tűzhöz hívta ki a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Az önkéntes tűzoltók sikeresen lokalizálták és elfojtották a tüzet. A közigazgatási bírság kiszabása megtörtént.

Mint ismeretes, vészhelyzet miat- a tervezettel ellentétesen – mégsem tilos országosan január 1-től a tűzrakás, viszont a helyi önkormányzati rendeletek továbbra is érvényben vannak. A közösségi együttélés szabályainak idevágó részlete:

Tudjuk, hogy az égetés veszélyes tevékenység. Száraz, meleg és szeles időben nem gyújtunk tüzet. Ha lehet, a zöld hulladékot komposztáljuk. Amennyiben mégis szükségessé válik a kerti zöldhulladék elégetése, figyelünk arra, hogy csak kiszáradt zöldhulladékot és csak minden hónap első péntekén égetünk kizárólag előzetes írásos önkormányzati engedély beszerzését követően 10-20 óra között. Szemetet nem égetünk el semmilyen körülmények között! Nem égetünk műanyagot, gumit, olajat, vegyszerrel kezelt, festett fát, gyógyszert, elemet.

A fenti szabályok megsértői, a szabálysértés típusától és súlyától függően 50.000 Ft-tó 2.000.000 Ft-ig terjedő büntetést fizethetnek. További, részletes információt a “Közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről” szóló 9/2017 (III.31.) számú rendeletben illetve a 1/2020. (III. 26.) sz. rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló Pilisborosjenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (III.31.) rendeletének módosításáról találsz

Az égetés helyett javasoljuk a hulladéknaptár szerinti zöldhulladék szállítást igénybe venni vagy komposztálni.