A kiadvány negyedévente jelenik meg azzal a céllal, hogy bemutassa, mi jellemzi Budapest és a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetét a legfrissebb adatok szerint. Térképeken és több száz interaktív grafikonon keresztül követhető nyomon többek között az, hogyan alakult a munkaerőpiaci helyzet, az ipari, építőipari termelés volumene, a lakásépítési kedv, valamint a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az egyes térségekben. Az ábrák adatain túl a táblamelléklet további részletes adatokat is közöl.

A kiadvány az alábbi linken érhető el:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/212/index.html

Áttekintő összefoglaló:
Budapest foglalkoztatási rátája 68,0% volt a 2021. II. negyedévi adatok szerint a 15-74 éves népességben, ami az országos átlagnál (62,8%) magasabb, egyben a megyék és a főváros körében a legkedvezőbb érték. Két kivételtől eltekintve valamennyi megyében bővült a foglalkoztatás. A munkanélküliségi ráta országosan 4,5-ről 4,1%-ra csökkent, a megyékben azonban eltérőn alakult. A 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások termelése az év első hat hónapjában összehasonlító áron 19%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A telephely szerinti adatok alapján a fővárosban és minden megyében nőtt az ipari termelés, leginkább Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves és Veszprém megyében. Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 2,1, illetve 1,5-szerese az országos átlagnak, míg Nógrád megyében a mutató értéke az átlag 27%-át érte el. Országosan 2016 óta évről évre emelkedik a lakásépítések száma. A 2021. I. félévi országos szintű növekedést döntő mértékben a fővárosi lakásépítések élénkülése okozta. Idén májusban és júniusban több éjszakát töltöttek a vendégek az ország kereskedelmi szálláshelyein az előző év azonos időszakának alacsony bázisához viszonyítva. Májusban 1,5–5,4-szeresére nőtt a vendégéjszakák száma a megyékben és a fővárosban, júniusban Budapesten volt kiemelkedő, 3,9-szeres a bővülés.

Területi egységekre vonatkozó további publikációk – a honlapról és a kiadvány felületéről közvetlenül is – elérhetők kész táblagyűjteményből (STADAT-táblák), a Tájékoztatási adatbázisból, a Kiadványarchívumból és a Módszertanból.