Szeptember 24-én a Pilisborosjenő Önkormányzata megbeszélést szervezett Pilisborosjenő természetvédelmi programjának egyeztetésére, amin mind a Pilisi Parkerdőgazdaság ZRt (PPRT), mind a Duna-Ipoly Nemzetipark Igazgatóság (DINPI) a legmagasabb szinten képviseltette magát.

Három témában történt megbeszélés: 1. Pilisborosjenő községet körülvevő zöldterületek védelme 2. Örökerdő program a falut övező erdőterületeken 3. Várvölgy jelenleg is állami kezelésű területeinek erdősítése. A megbeszélés elején bemutattuk meghívott vendégeinknek azokat a turisztikai és természetvédelmi jellegű kihívásokat, amikre megoldást kell találnunk.

Dr. Csépányi Péter (PPRT) válaszában elmondta, hogy a PPRT részéről megértették a falu problémáit és a következő segítségeket ajánlotta fel: a falu körüli erdőkben kialakítanak egy védősávot, ahol egyáltalán nem lesz összefüggő vágási terület, legfeljebb lékekből vesznek ki fát. Ez egyfajta kísérleti örökerdőként üzemelne. A többi területen elnyújtják a vágási időt akár 15-20 évre is, így lényegesen kisebb területeken vágnak és odafigyelnek arra is, hogy a vágási területeknek szabálytalan alakja legyen. A fontosabb turista utak mellett védősávokat alkalmaznak. A hagyásfák helyett hagyásfa-csoportokat hagynak, hogy a vágott területek regenerációja gyorsabb legyen.

A Várvölgyben a PPRT az Újszülöttek erdeje, vagy a Fásítási Mintaprogramhoz kapcsolódva erdősítene, amit az ITM klíma kvótából finanszíroz. Dr. Kézdy Pál DINPI támogatta az ötletet azzal a megjegyzéssel, hogy a folyamat során különös figyelmet szükséges fordítani az értékes gyepek megtartására, illetve célszerű lenne kézi erővel a meglévő fákat átválogatva végezni a telepítést. Az önkormányzat jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a helyi civilek önkéntes munkájára is számítani lehet. Dr. Csépányi Péter azt is kiemelte, hogy részben az ő közbenjárására, az erdőtelepítés támogatása tölgy ültetés esetén 15.000 EUR/ha-ra nőtt, 432 EUR/ ha jövedelmpótló támogatással, amely így jövedelmező földhasználatot jelenthet és különösen célszerű lenne erdősíteni azokon a lejtős mezőgazdasági területeken, ahol a csapadékvíz elvezetésével problémák vannak.

Dr. Kézdy Pál felajánlotta a DINPI által készített természeti értéktárat, ami kiindulási alap lehet a természetvédelmi munkáknál. A fekete fenyő gyérítésére és a tarsóka élőhelyének megóvására lehetőség van LIFE pályázatot írni, mely 75% támogatási intenzitású. Végezetül javasolta, hogy a Pilis Bioszféra Rezervátum keretében készüljön egy háromoldalú megállapodás, amit még idén a Rezervátum Fórumán alá lehetne írni, ha a részletekben is meg tud az önkormányzat állapodni a PPRT-vel és DINPI-vel.

Erdélyi Ferenc