Előző jegyzetem óta elképesztő tempóban száguldanak a napok, nemcsak a karácsonyi ünnepek, az év vége múlt el máris, de már meg is kezdték a tanárok és gyerekek a második félévet. A hideg ellenére sokan voltak vírusos betegek – mi is kidőltünk családilag. A Falugondnokság ezalatt küzdött az elemekkel a rendelkezésre álló – folyamatosan bővülő, de még mindig erősen fejlesztendő – eszközökkel és gépekkel. Főleg az utóbbi évekhez képest bőségesebb és nagyobb víztartalmú havazást, illetve több alkalommal  ónos esőt is kaptunk. Ha jön a hó, akkor nem lehet betegség, nem számít, hogy éjszaka van – menni kell! A Komlós Tibor vezette falugondnokok keményen helyt álltak, elismerés és köszönet érte! Egyáltalán nem könnyű a korábbi szolgáltatóhoz képest kevesebb és kezdetleges vagy új, még nem ismert eszközökkel, ilyen jellegű szakértelmű és évtizedes tapasztalatú kollégák nélkül, alig alkalmas helyszínen magas lakossági elvárások mellett végezni ezt a munkát. Munkájukkal két év alatt több tízmillió forintot spóroltak a falunak, ez a fő indok, ami miatt elsősorban saját kézbe vettük a tevékenységet. A spórolást egyelőre vissza kell forgatni a tevékenység elvégzéséhez szükséges fejlesztésekbe, de hamarosan érezhetőbb lesz a megtakarítás. (Kell is, mert nagyon sok helye lenne, például az útjavítás ilyen, erősen forráshiányos terület.) Most még inkább nehezített pálya jutott: a nagy víztartalmú hó okozott újdonságot, kellemetlen meglepetéseket és a síkosságmentesítő anyagot szóró eszközt kellett javítanunk – persze  menet közben, expressz tempóban. Mivel sok hó volt, sőt ónos eső is, sokat mentek, s így többet is tapasztaltunk az előző évhez képest. Az elmúlt hónapok nagy tanulsága, hogy már tavasszal el kell indítani a következő síkosságmentesítési szezon fejlesztéseit. Az éjszakába, hajnalba nyúló munkanapokon felértékelődött a falugondnokság fűtött melegedője és vécéje, amiket tavaly építettünk, de minél előbb szükséges a síkosságmentesítő anyagok számára a nagyobb és fedett tárolókapacitás. Rajta vagyunk, az év első pályázatát is arra használtuk, hogy síkosságmentesítés támogatására is bevethető multifunkcionális géppel javítsuk a falugondnoki arzenált. Köszönjük a türelmüket és a bátorítást, fejlesztünk a következő beavatkozásig!   

Ha már köszönet, akkor szeretném megköszönni a Jenői Advent és Falukarácsony szervezőinek és résztvevőinek munkáját! Öröm volt látni a Faluház és a Waldorf iskola udvarán, illetve az aszfaltpályán üzemelő korcsolyapálya környékén ünneplő falubeliek sokaságát!
Több helyi cég és magánszemély is támogatta a korcsolyapálya felállítását és üzemeltetését, amely főleg a kisgyerekes családoknak okozott nagy örömet. Kiértékeljük a tapasztalatokat, hogy érdemes-e és miképpen ilyet szervezni, és ha igen, akkor min érdemes változtatni. 

Nagy megtiszteltetés és hálás köszönet, hogy míg 2022-ben két helyi cég, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. és a Bluebird International Kft. 2-2 millió forinttal támogatta a Családsegítőt, hogy szociálisan rászoruló falubeliek számára tüzifát biztosítson, addig a korcsolyapályára 2023-ban nyolc cég és hét magánszemély közel 3 millió forintot adott össze úgy, hogy ezen a télen a Családsegítő is rekord adományt kapott falubeliektől! (lásd 10. oldal)

Köszönjük a pilisborosjenői korcsolyapálya bérléséhez és üzemeltetéséhez nyújtott támogatást a helyi cégeknek és magánszemélyeknek:
Budai Tégla Zrt, Budavidék Zrt, Era-Joci Generálkivitelező Kft, Farkas Patika Bt, Fluart Innovative Vaccines Kft, Forex Kft, Pilis-Bau Kft, Rikvest Kft, VS Construction Kft, (lépcső kivitelezés) és magánszemélyeknek: Walcz János (kamera), dr. Andrónyi Kristóf, Metzlerné Kútvölgyi Eszter, dr. Fiák István, dr. György Péter, Kállay Csongor, Vadlicsek Viktor, Szarvas László és a sok, pályát használó és a helyszínen adományozó családnak is.

Fejlesztésekről dióhéjban: az előző évek építési projektjeinek elszámolásai után több helyszínen is garanciális hibajavítások vannak folyamatban: a tornaterem ablakát befújta a szél, és az udvari világítást kell javítani, a VEKOP közlekedésbiztonsági pályázatnál a Budai úti parkoló közvilágításainhttps://pilisborosjeno.hu/wp-content/uploads/2024/02/Evindito-gondolatok.pngak alapját kell cserélni, a bölcsődénél az egyéves garanciális bejárás van folyamatban.
A TOP Plusz óvodabővítés pályázatunk megvalósítása gőzerővel zajlik, és le a kalappal az óvodai kollégáink előtt. Nincs könnyű dolguk, mert a két épületet érintő három munkaterület közül még egyiken sem fejeződött be maradéktalanul a munka. A TOP Plusz Élhető települések pályázatunk vízmegtartás és vízelvezetés fejlesztése témában a vízügyi hatósági engedélyekre vár. A hatóság (NÉBIH) által lefoglalt, illegálisan kitermelt tűzifa felhasználására pályáztunk, és másodszor is sikerült elnyernünk az éppen rendelkezésre álló mennyiséget, amit a Családsegítő által meghatározott, szociálisan rászoruló lakosok között osztottunk ki.

Pályázati értékelésre várunk több, a falunkat érintő pályázatnál. Ilyen a január végén a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen beadott TOP Plusz humán fejlesztések pályázat, illetve a Magyar Falu Program önkormányzati fejlesztések pályázat, valamint a leginkább a zöld-kék infrastruktúra fejlesztésre tavaly beadott három szlovák-magyar Interreg pályázat is. A Pest vármegyei turizmusfejlesztésre nyert pályázatból megkezdtük a Faluház parkjában egy nyilvános vécé kialakítását (nagyjából kész is) és jelenleg éppen  a patakhoz vezető rézsüt alakítunk ki, hogy a faluban valahol hozzá lehessen férni a patakhoz, lehessen ‘patakozni’. Ez márciusra elkészül, majd elszámolunk a pályázattal és önerőből folytatjuk a park rendezését, növényesítését. 
Nagyon örülök neki, hogy mind több pályázatunkat más, a témában releváns csoportokkal, szereplőkkel közösen adjuk be. Nemcsak mutatjuk, hanem tényleg együtt is működünk a falubeli célok elérése érdekében mindenkivel, akinek lehetősége, szakértelme van előrevinni ezen ügyeket, javítani a falubeliek életét és közérzetét.

Ivóvízellátásunk jelentős javulását fogja eredményezni a 2024. márciustól októberig épülő Üröm–Pilisborosjenő expressz ivóvízvezeték kiépítése és a kapcsolódó fejlesztések, melyre a DMRV készített tervet, és nyert el annak megvalósítására jelentős forrásokat. A fenti időszakban némi kellemetlenséggel és útfelbontásokkal járó munka elkészülte falunk ivóvízhálózat-kapacitásának duplázását és a műszaki berendezések korszerűsítését, fejlesztését eredményezi.

A gazdasági szakemberek azt mondják, hogy 2024 nehéz év lesz. Nemcsak gazdasági okokból, hiszen választási év is az idei. A hivatal gőzerővel készül június 9-re, az európai parlamenti, az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások egyszerre történő lebonyolítására. A képviselő-testület is dolgozik, hiszen egyfelől szeptember utolsó napjáig minden képviselő mandátuma érvényes, a falu ügyes-bajos problémáinak megoldása októberig a jelenlegi testület feladata, másrészt elkészítjük előző választási programunk értékelését is – önmagunk és Önök miatt is. Nagyon hasznos megállni egy pillanatra és ránézni, hogy mire volt elég az elmúlt négy év: mit sikerült véghezvinni, miben sikerült elindulni, miben nem tudtunk előrehaladni, és milyen, az előző választáskor még nem létező vagy csak nem látott plusz feladatok, kihívások várnak még megoldásra. Mert menet közben nem jut mindig idő értékelni, helyzetet elemezni. 

Kívánok mindenkinek jó egészséget a tél végére és jó időt, sok örömöt a kerti munkákhoz!