Kedves Falubeliek!

Pilisborosjenő Önkormányzata indul a Magyar Falu Program „Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás” pályázatán.

Mire pályázunk?

A régi iskolába tervezett Faluház koncepció megvalósítására, illetve az épület hasznosítása szempontjából fontos állagmegóvó munkálatok céljából.

Miért erre adtunk be pályázatot?

Úgy látjuk, hogy győztes pályázat esetén ezzel a lehetőséggel nyerhet a falu rövidtávon a legtöbbet.

Mit nyerhetünk vele?

Megvalósulhat

  • Művelődési Ház és Könyvtár színvonalas helyre történő átköltöztetése és jól használható klubhelyiségekkel bővítése,
  • a régi iskolaépület vizesedési gondjainak megoldása, illetve
  • az ügyfélbarátabb hivatal kialakítására is tér, lehetőség nyílhat.

Meggyőződésünk, hogy az épület hosszútávú hasznosításáról egy közös lakossági faluközpont stratégia tervezési folyamat keretében kell és szeretnénk dönteni, azonban a pályázati lehetőséget semmiképpen sem hagynánk ki, ugyanis eredményes kihasználásával az elmúlt hónapok fórumai és felmérései alapján kialakult Faluház koncepció megvalósításának alapja teremthető meg, illetve a régi iskolaépület állagmegóvó munkálatait is lehetővé teszi.

Jelenleg községünk nem rendelkezik önálló kulturális célra jól hasznosítható épülettel, megfelelő közösségi és kulturális térrel. A kulturális funkciók a hivatali funkciókkal keverednek, zavarva egymás működését. A könyvtár megközelítése az idősebb korosztálynak, babakocsis szülőknek és kerekesszékkel közlekedőknek nehézkes vagy lehetetlen, míg egy hosszabb zenés próba a hivatali működésnek jelent nehézségeket.

A Magyar Falu Program pályázata lehetőséget teremthet arra, hogy a régi iskolaépületet felújítva és átalakítva átköltözhessenek a művelődési ház és könyvtár funkciói. A rövid határidőn belül beadásra kerülő pályázat forrásából a régi épületrészben található termek vizesedésének problémáját szeretnénk megoldani, illetve a jelenlegi nagyteremnél tágasabb, kertkapcsolattal rendelkező közösségi tér és egy olvasóteremmel bővített könyvtár kialakítását tervezzük.

A faluház funkciók kialakításával a művelődési ház és könyvtár, valamint egyéb kulturális funkciók is tágasabb, önálló teret kaphatnak, a megmaradó hivatal épületét is saját funkciója szerint lehet átalakítani és bővíteni.

A kertkapcsolat és a földszinti faluház elrendezés lehetővé teszi, hogy nagyobb falusi rendezvényeket méltó körülmények között rendezhessünk meg, a művelődési ház funkciói pedig akadálymentesen mindenki számára elérhetőek legyenek.

A képeken szereplő munkaközi vázlattervek a faluház nagyterem és a könyvtár kialakítását ábrázolják. Szívesen fogadjuk észrevételeiket, kérdéseiket, amelyeket a velemeny@pilisborosjeno.hu e-mail címre várunk.

Tervezett földszinti alaprajz

Tervezett nagyterem berendezési alaprajz

Tervezett könyvtár berendezési alaprajz

Meglévő földszint alaprajz