Darabos Eszter új, online is böngészhető katalógussal várja majd az olvasókat,

Könyvek között élem az életemet. A könyvtárba járás azóta része a mindennapjaimnak, amióta megtanultam olvasni. A könyvtár egyszerre jelent kalandot, menedéket, titkok, bölcsességek, ismeretek végtelen tárházát, szórakozást, vigaszt, feltöltődést.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy mit várok el ideális esetben egy falusi könyvtártól, és mi az, ami rá tudná venni az itt lakó embereket, hogy a közeli főváros jól ellátott könyvtárai, könyvesboltjai és az internet adta lehetőségek helyett vagy mellett a helyi könyvtárba is ellátogassanak.

Számomra akkor vonzó egy könyvtár, ha kellemes a környezet, ha kényelmesen, nyugodt körülmények között lehet olvasni, tanulni, böngészni a könyvek között. Bőséges az új könyvek kínálata, segítőkészek és tájékozottak a könyvtárosok. Egy olyan kulturális és közösségi teret képzelek, amelyet leginkább néhány jól működő, hangulatos könyvesbolthoz tudnék hasonlítani, ahol egy kávét, teát is megihatunk olvasás közben és ahol a szolgáltatáson túl helyt kapnak az irodalomhoz, művészethez, ismeretszerzéshez kapcsolódó programok is. Nagyon fontos, hogy a könyvtár bekapcsolódjon a neki otthont adó település vérkeringésébe, szolgáltatásait, programjait, könyvállományát a helyi igényekhez igazítsa

Hamarosan új helyre, a régi iskola épületébe költözik a könyvtárunk, ahol nagyobb tér áll majd rendelkezésünkre gyereksarokkal, olvasóteremmel, pályázaton nyert új bútorokkal kiegészítve. Egy új könyvtári rendszer használatával átláthatóbb lesz a könyvek, olvasók, kölcsönzések és az ezekhez kapcsolódó feladatok nyilvántartása, és reményeink szerint az online katalógus bevezetésével könnyebben lehet majd otthonról is tájékozódni. A könyvtárközi kölcsönzéssel szinte bármelyik könyvtárból könnyen, gyorsan beszerezhetők a kívánt könyvek.

Paracelsust idézve: „Az ember legjobb gyógyszere a másik ember maga.” Hiszek benne, hogy egy könyvtárnak gyógyító ereje van. Egy jó beszélgetés, irodalmi szalon, olvasóklub, egy megfelelő könyv évekkel hosszabbítja meg az olvasók, sőt a helyszín életét is. Ilyen értelemben a könyvtár nemcsak könyvek gyűjteménye, hanem gyógyerő lehet az emberek és egy közösség életében is.