Kedves Lakosok!

Szeretnénk kapcsolódni ahhoz az országos mozgalomhoz, mely segít az ország belsejébe szállítani a menekülteket és szállást találni nekik. Ezt az a friss kormánydöntés is lehetővé teszi, ami az Ukrajna felől érkezőket ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el. Kérjük, hogy írjanak azok a lakosok a kommunikacio@pilisborosjeno.hu-ra, akiknek vannak menekült hozzátartozóik, barátaik, akiket szeretnének, de saját házukban már nem tudnak elhelyezni. Akikkel van személyes kapcsolatom, azokat fel is fogom ez ügyben hívni.

Ha lesznek jelentkezők, akik helyhiánnyal küzdenek, akkor kérni fogjuk azt is hamarosan, hogy jelentkezzenek azok a lakosok is ezen a mail címen, akiknek van átmenetileg szabad lakrészük, szobájuk. Próbáljuk helyben megoldani a lakosaink egy részét közvetlenül is érintő krízist. Ha helyben nem lesz rá szükség, nagyon reméljük, akkor érdemes lehet felajánlani a szabad helyeket országos akciók számára – például a Facebookon a Segítségnyújtás Ukrajna csoportban –  és lehet pénzadománnyal is segíteni a humanitárius krízis megoldását, például a Máltai Szeretetszolgálaton vagy a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül.

A közvetítésünkre létrejövő humanitárius segítségnyújtás megkezdésekor mindenki egyénileg mérlegeljen, hogy milyen keretek között és milyen mértékben tud, akar ebben szerepet vállalni.

További hasznok tudnivalók:

http://bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1728:orszagos-idegenrendeszeti-foigazgatosag-kozlemenye&lang=hu

https://helsinki.hu/informacio-az-ukrajnabol-menekuloknek/

https://www.mavcsoport.hu/mavinform/szolidaritasi-jeggyel-utazhatnak-ukrajnai-menekultek?fbclid=IwAR2splNHpBRNmxNUCJmB0ZxIXh-jcl_rsngBzWH8jXsRLeMK7AE0t9fCVCg

https://ukrainelegalaid.org/

Ezek a szervezetek a kárpátaljai magyaroknak is juttatnak ki tartós élelmiszert, amiből most hiány van. Egyéb lehetőségek: https://mandiner.hu/cikk/20220225_ukrajna_karpatalja_haboru_segitseg_adomany?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=mandiner&fbclid=IwAR1h2SjeMhWPgnH-BDKAaFQWlN83pT441eq1m1UKreFgG1PuEQAvdkPrhAc

Köszönöm együttműködésüket!