„Örömteli érzés egy közösséghez tartozni”

Fiala Krisztina vagyok. Családommal 18 éve élek Ürömön, ahol megéltem azt, hogy milyen örömteli érzés egy közösséghez tartozni és milyen megtartó ereje van annak a kapcsolati hálónak, amelyet magunk köré építünk.

Sok évet dolgoztam multinacionális környezetben, pénzügyi területen, de a harmadik gyermekem megszületése után az értékrendem átalakult, a szemléletem megváltozott, ezért szociálpedagógusi diplomát szereztem prevenció és szabadidős tevékenységek szervezése szakon, majd pályát módosítottam. 2014 óta az óbudai 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban dolgoztam, ahol alkotói és baráti légkörben szerveztük és alakítottuk a vendégek igényeihez igazított programokat (színház, koncert, kiállítás, Lelki Fröcscs sorozat, évadzáró utcaszínház,  tanfolyamok, családi programok, nyári táborok, ünnepek stb.) Mivel nemcsak szakmai, hanem pénzügyi, beszerzési, szabályszerű működési feladatokat is elláttam, az itt szerzett tapasztalataim alapján úgy éreztem, hogy a pilisborosjenői Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjeként be tudom váltani a hozzám fűzött reményeket.

Úgy érzékeltem, hogy az utóbbi években Pilisborosjenőn pezsgő, lendületes közösségi élet indult meg lelkes, jószándékú, kezdeményező művészek, szakemberek és önkéntes támogatók részvételével. A pályázati felhívásban vonzó volt számomra az a célkitűzés, hogy a meglévő közösségek között hidak épülhessenek. Értékelem a nyitottságot és a kompromisszumkészséget, amely nekem is fő tulajdonságom.

A jövőre új helyszínre költöző művelődési ház és könyvtár meg fogja teremteni a lehetőséget értékes és izgalmas − művészeti,  tehetséggondozó, készségfejlesztő és ismeretterjesztő − programok megvalósításához, igazi klubélet kialakulásához. A könyvtár látogatóit is méltó körülmények között fogadhatjuk majd a felújítások után. Az épület körüli udvar, kert pedig tartalmas szabadtéri, családi programoknak, alkotói táboroknak adhat otthont.

Egyik fő célom, hogy minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási, szórakozási, alkotói, sportolási lehetőségeket, illetve az, hogy minden érdeklődő egy élő, befogadó közösséghez tudjon kapcsolódni. A másik fő célom, hogy intézményünk továbbra is  otthont nyújtson a borosjenői alkotó és művészeti közösségeknek, civil és nemzetiségi szervezeteknek, helyi kezdeményezéseknek. A kulturális értékek – az ünnepeink, a néptánc, a kézművesség, a sváb hagyományok – megőrzése, ápolása, megélése és átadása is fontos a számomra. Szívügyemnek tekintem, hogy elsősorban a helyi szellemi és természeti értékekre alapozva működtessük a művelődési házat és a könyvtárat. Szeretnék minél több bemutatkozási lehetőséget biztosítani a falubeli művészek, előadók, alkotók, csoportok részére és olyan
szabadtéri, évszakhoz kötődő programokat szervezni, amelyek igazi élményt nyújtanak a helyi lakosoknak és az ide kirándulóknak is.

Mielőbb szeretném megismerni az itt élő művészeket, alkotókat, mestereket, az itt működő szervezeteket, intézményeket, feltérképezni az együttműködési lehetőségeket és az itt lakók igényeit.

Bátran keressenek ötleteikkel, javaslataikkal! Köszönöm a bizalmat!

A vírushelyzet miatt sajnos most a találkozási lehetőségeink korlátozottak. Vigyázzunk magunkra és egymásra! Áldott szép adventet és jó egészséget kívánok mindannyiuknak!