A bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja alkalmából megrendezésre kerülő FÓRUM A PILISI BIOSZFÉRÁÉRT című rendezvényt tartottak 2023. november 3-án Pilisborosjenőn, melynek célja az UNESCO Man and Biosphere (MAB) program részeként létrehozott Pilisi Bioszféra-rezervátummal kapcsolatos kérdések megbeszélése. Szakmai előadások, éves tevékenység és projektek áttekintése, új tanácsadó-testületi tag választás, országgyűlési képviselői köszöntők, fotókiállítás-megnyitó, felmerülő kérdések átbeszélése szerepeltek a programok között. Tömöri Balázs polgármester nyitotta meg a rendezvényt az alábbi szavakkal:

„Tisztelt Vendégek! Tisztelt Kollégák!

Köszöntöm Önöket házigazda polgármesterként Pilisborosjenőn, a Pilisi Bioszféra Rezervátum 2023 évi társadalmi fórumán!

Több mint fél évszázada indította az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO, Ember és bioszféra programját annak érdekében, hogy ösztönözze a természet és az ember kapcsolatának újragondolását. Egyszerű okokból: felismerték, hogy annak érdekében, hogy javítsuk kapcsolatunk a természettel, először meg kell é

rtenünk, hogy mi, emberek miként változtatjuk meg, miként hatunk a minket körülvevő és fenntartó élővilágra – és fordítva: az miként hat ránk.

Ma, a Bioszféra Rezervátumok Nemzetközi napján 134 ország 748 bioszféra rezervátumban ezt ünnepeljük, erre emlékezünk.

A bioszféra rezervátumok nem hagyományos természetvédelmi területek. Összesen több mint 275 millió ember él bioszféra rezervátumokban és napi interakcióban van a természettel. E területek nagyon sokfélék: változatosságuk a városi környezettől a szavannákig, a magashegységek bérceitől a mocsarakig terjed. Méretük is változatos: az apró szigeten lévő közösségtől a kontinenst átölelő hatalmas kiterjedésű ökológiai folyosókig.

E bioszféra rezervátumokban élők sokasága gondolta újra és helyezte új alapokra kapcsolatát természettel és tudatosabb életmóddal tesz az élővilág sokféleségéért, a fenntartható fejlődés összefüggő, összekapcsolódó céljaiért.

2021-ben első alkalommal került megrendezésre a Bioszféra Rezervátumok Nemzetközi Napja, idén harmadszor ünnepeljük, hogy elismerjük az emberiség számára fontos szerepüket. Ünnepeljük e helyszínek sokszínűségét, ellenállóképességüket, az általuk őrzött tudást és a példákat, amiket nyújtanak számunkra – akár a zöld gazdaságot támogatva, a természetközeli életmód hagyományainak megőrzésében vagy éppen a megújuló energiaforrások hasznosításában.

A bioszféra rezervátumok globális hálózata gyorsan növekszik. 2021 óta 21 új bioszféra rezervátum jött létre és csatlakozott a nemzetközi hálózathoz – megerősítve, hogy nő a felismerés és a tudatosság, hogy jövőnk azon múlik, hogy milyen mértékben és gyorsan tudjuk átalakítani életmódunkat és a természettel sokkal nagyobb harmóniában élni. Ebben óriási jelentősége és fontos szerepe van a bioszféra rezervátumok területén élő fiataloknak.

A Pilis Bioszféra Rezervátum 1980-ban alakult és az utóbbi években országos szinten példamutató módon, organikusan bővül. Erdőgazdálkodók, hivatásos és amatőr természetvédők, helyi gazdaság szereplői, civil és oktatási szervezetek meggyőződésem, hogy egyre inkább a kapcsolódás lehetőségeit keressük egymással, a természeti környezettel való harmónikusabb kapcsolat érdekében és reményében. Azt keresve, hogy mi a közös, nem pedig, hogy mi az, ami elválaszt.

Úgy érzem, hogy a korábbi tevékenységekre alapozva az idei évben a forrásteremtésben léptünk egy szintet és profi pályázatírók bevonásával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő szakmai vezérletével egy komolyabb, nemzetközi együttműködést is igénylő pályázatot dolgoztunk ki, ami siker esetén a rezervátum területén akár közös akciókat, magyar és szlovák bioszféra rezervátumokkal tapasztalatcserét, együttműködést indít el. Örülök és hálás vagyok azért, hogy Pilisborosjenő Község Önkormányzata is részese ennek a folyamatnak és kívánok mindannyiunknak sok sikert és gyümölcsöző együttműködést a bioszféra rezervátumok alapítása céljainak, a természettel való harmónikus együttműködés elérésében!”

Ezt követően a résztvevőket Füri András igazgató (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) és Dr. Csépányi Péter vezérigazgató-helyettes (Pilisi Parkerdő ZRT.) köszöntötte, majd előadásokat hallgathattak meg a résztvevők:

  • Pilisborosjenő természeti kincsei tanár szemmel – Gyimesiné Szabó Réka, a helyi Német Nemzetiségi Ált. Isk. biológia-földrajz tanára
  • A Sátorkőpusztai-barlang értékei és aktív védelme – Lieber Tamás elnök, Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület
  • Integrált erdőgazdálkodás a biodiverzitás megőrzéséért és fejlesztéséért a PBR területén – Szabó Csilla, Pilisi Parkerdő Zrt.
  • Látogatottság-vizsgálat a Pilisi bioszféra-rezervátumban – Dr. Benkhard Borbála, Debreceni Egyetem
  • Beszámoló a Pilisi Bioszféra Rezervátum 2023. évi tevékenységéről – Dr. Kézdy Pál, DINPI

Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő a résztvevőknek küldött üzenetében elmondta, hogy: „Amikor két évvel ezelőtt életre hívtuk az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetséget, akkor az itt élő emberek a 10 legfontosabb közügy tekintetében a majdnem dobogós, 4. helyre tették a természeti örökségünk védelmét. Ez figyelemre méltó visszajelzés, különösen a tekintetben, hogy az első helyen szereplő közlekedésfejlesztés akár külön kategória is lehetett volna, hiszen annak nehézségeivel mindannyian és nap-mint nap találkozunk. Ezért is külön öröm nekem, hogy éppen nemrég ugyanitt Pilisborosjenőn egy átfogó közlekedésfejlesztési projektet is sikeresen zártunk le és adtunk át. Ugyanis való igaz, hogy egyensúlyt kell találnunk. Úgy kell megóvni és megvédeni természeti kincseinket és otthont adó erdeinket, rétjeinket, mezőinket és vizeinket, hogy közben biztosítjuk a velük való, élő kapcsolatot, a biztonságos megközelítést és a XXI. századi infrastruktúrát is. …

Éppen ezért indítottuk el annak idején azt a kezdeményezést, amely a Pilis-Dunakanyar UNESCO Világörökséggé nyilvánítását célozza és amellyel hamarosan célegyenesbe fordulunk, hiszen a várományosi listán már szereplő pályázat frissítésével a legesélyesebbek közé kerülhetünk. Célunk az, hogy természeti kincseinkre ne csak mi, de a hozzánk érkezők is úgy tekintsenek, hogy azt méltó módon megőrizni és gyermekeink számára örökül hagyni kötelesség!”

A PBR Tanácsadó Testület tagjainak megválasztása 2024-re és egyéb szervezeti kérdések megvitatása után került sor Czímer Mihály természetfotó-kiállításának megnyitójára.

Fotók: Szentendre TV és Vígh AndreaPilisi Parkerdő Zrt.Központ