David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete meghívására tegnap részt vettem a Függetlenség Napja 248. évfordulója tiszteletére rendezett fogadáson az amerikai nagykövetségen.

Ünnepi beszédében a nagykövet rámutatott arra, hogy egy nép nem egyenlő a vezetőivel, a kapcsolat pedig túlmutat pártok közötti kapcsolaton. “Ami ezt a két nemzetet összeköti – ami összeköt bennünket Amerika legkorábbi napjai óta, amikor Kováts Mihály a tengerentúlra érkezett, hogy segítsen létrehozni az első lovasságunkat, amely majdnem három évszázaddal ezelőtt hozzájárult az amerikai függetlenség eléréséhez, amit ma együtt ünneplünk –, ami tehát összeköt mindannyiunkat, az a szabadság iránti elkötelezettségünk, és a népeink közti kapcsolatok. Vagyis azok közt az emberek közt meglévő kapcsolódások, akikkel nap mint nap van szerencsém időt tölteni.” A nagykövet üdvözölte azokat a diákokat, akik szavaival élve “nemrég tértek haza az életüket megváltoztató amerikai tanulmányi csereprogramról, hogy ezzel is gazdagítsák szülőföldjüket, Magyarországot és a minket összekötő kötelékeket. A kapcsolat szíve-lelke mindenki, aki ma itt van köztünk.”

Hasznos és tanulságos tapasztalat volt a fogadás, számos vendéggel, értékes találkozásokkal. Köszönöm a megtisztelő meghívást!

Tömöri Balázs polgármester