A képviselőtestület a 2021. július 30-ai ülésén arról döntött, hogy a lazareth-i elkülönített számlán lévő pénzből 71 millió forintot, az értékbecslő által meghatározott áron elcserél két lazareth-i telekre. A döntés indoklását az ülésről készült felvételen 1 óra 14 percnél tudják megtekinteni. 

Az önkormányzat éves költségvetésében eredetileg szerepelt telkek eladása, mert az idei évre betervezett 690 millió forintnyi fejlesztési projekt önrészt, saját forrást is kíván (ld. Hírmondó 2021. májusi szám a projektekről). 

Vagyongazdálkodási szempontból azonban nem előnyös pilisborosjenői telkeket eladni, mert – ahogy az elmúlt években – úgy várhatóan a következőkben is emelkedni fog az áruk, és az eladott telkek további haszna már magánembereket gazdagítana az önkormányzat kasszája helyett.

Mindeközben a lazareth-i elkülönített számlán már 104.361.552 forint befizetés gyűlt össze úgy, hogy annak felhasználása 2-3 év távlatában esedékes, miközben nullához közelítő kamattal valójában folyamatosan veszít az értékéből.

Ezt a két helyzetet kapcsoltuk össze azzal, hogy az önkormányzat két lazareth-i telkét elcserélte a lazareth-i számlán lévő készpénzállomány egy részére, vállalva, hogy a két telek bármikori eladásából befolyó bevétel kötelezően a lazareth-i közművesítés projektjét kell szolgálja. 

Így a telkek további drágulása a lazareth-i elkülönített kasszát fogja gazdagítani (azaz már most gazdagítja, mert az értékbecslő 35-35 millió forintos konzervatív becslése helyett már most 45-50 millió forintért kelnek el ilyen adottságú telkek). A valóságban tehát a lazareth-i projekt pénzalapja a cserével azonnal gazdagodott kb. 25 millió forinttal, miközben az értékesítés ÁFA-tartalma is megmaradt, így a központi költségvetésünk is jól járt.