Több plusz jellel jelöljük, ha többen is kérték vagy más szempontok alapján hangsúlyos az ötlet:

MEGLÉVŐ TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ÚTVONALAKHOZ JAVASLAT:

Vonattal kapcsolatos kérések- ezekkel csökkenthetjük a 10-es út forgalmát:

+++ Jó lenne, ha a MÁV visszaállítaná a közvetlen járatokat Üröm és Nyugati pu. között, de legalább a csatlakozásnál legyen jóval rövidebb a várakozás! (Jelenleg közel 20 perc mindkét irányba.). Az átszállás nélküli utazás lehetőségének visszaállítása Ürömből a Nyugatiba, talán némi menetidő növeléssel sikerül a közvetlen agglomerációban élők érdekeit is szolgáló menetrendi változtatást eszközölni. Hiszen egy esztergomi lakos számára egy néhány perccel előbb induló, vagy néhány perccel később érkező járat igénybevétele nem jelent olyan súlyos kellemetlenséget, mint az ürömi, pilisborosjenői és Budapest közvetlen közelében élők kirekesztettsége az átszállás nélküli utazás lehetőségéből. Különös tekintettel a kerekesszékes, babakocsis, kerékpáros közlekedők szempontjából! A korábban gyűjtött aláírások a petíció oldalon elérhetők: https://www.peticiok.com/signatures/atszallas_nelkul_uromrol_a_nyugatiba/

++ A feltételes megálló lehetőségét vizsgálják meg azon vonatok számára, amelyek óránként kétszer átrobognak Üröm állomáson.

+++Az éjszakai vonat menetrend meghosszabbítása, különös tekintettel a hétvégéken.

+ Tegyék járhatóvá az ürömi vasútállomástól felvezető rövid útszakaszt

Pilisborosjenő külső és belső településrészei közötti közlekedés:

++  a Bécsi út melletti vagy malomdűlői lakosoknak át kell szállniuk ahhoz, hogy falun belül elérjék a szolgáltatásokat (iskola, óvoda, hivatal, orvos…) ez logisztikailag és anyagilag is megterhelő nekik. Kérünk erre valamilyen megoldást kitalálni. Például:

+ Pilisborosjenő Önkormányzata és a Volánbusz között köttessen külön megállapodás pilisborosjenői buszbérletről, amivel a külső településrészek és az ófalu közötti iskolába, hivatalba, templomba, orvoshoz járás kisebb terhet jelentene a lakosoknak. (jelenleg napi 4, heti 20 buszjeggyel oldható meg az iskolába járás a külső településrészről)

++  Kérjük összeegyeztetni a 218-as és 840-es menetrendeket, hogy ne egyszerre érjenek az ürömi körforgalomhoz és ezért 30 percet kelljen várni, mert pont nem sikerül átszálni.

840-es Volán busszal kapcsolatos kérések:

++ Legyen éjszaka is több buszjárat. 

+ Ne maradjon ki rendszeresen a hétvégi első buszjárat.

+ Vagy gyakrabban járjanak a buszok vagy nagyobb buszokra lenne szükség a zsúfoltság megszüntetésére.

++ Örömteli lenne, ha a Nyugati Pályaudvarra és onnan településünkre eljutni nem csupán az átszállásmentes vasúti közlekedés segítene, hanem a vonat és a busz menetrendjének összehangolása is. Hangolják össze a 840, 848 busz és a vonat menetrendeket.

++ Tegyék alkalmassá a Volán buszokat kerékpárszállításra. (jelenleg összecsukható kerékpárt sem lehet felvinni az utastérbe!)

ÚJ ÚTVONALAKRA JAVASLAT 

Ezekkel csökkenthetjük a 10-es út forgalmát,és a vonat mellett a HÉV-et is használhatnák alternatív kötöttpályás tömegközlekedésként!

+++ a 848 volán busz járhatna Pilisborosjenő Bécsi út körforgalom, Vám (Üröm VÁ), régi Bécsi út, Aranyvölgy út, Pusztakúti út, Csillaghegy, Ürömi út, Rókahegyi út, Üröm központ, Pilisborosjenő buszforduló útvonalon. 

++ lehetne egy rövidített agglomerációs vonat járat indítása, amit érdemes lenne megvizsgálni, beilleszteni a jelenlegi menetrendbe, Pilisvörösvár, Üröm, Aranyvölgy, esetleg Óbuda, Budapest Nyugati pu. között, hiszen erre a pálya adottságok megvannak.

+ Pilisborosjenő és Üröm központjának megközelítése helyközi járattal két irányból, vonat és HÉV csatlakozással, kis méretű autóbusszal

  • Csillaghegy HÉV – Üröm Templom tér – Pilisborosjenő Fő utca – Pilisborosjenő Híd utca – Pilisborosjenő Budai út – Üröm Dózsa György utca – Üröm körforgalom – Üröm VÁ – Aranyvölgy VÁ – Óbuda VÁ. 

  • Amennyiben Óbudán megáll majd több vonat, akkor mehet körjáratként két irányban, Óbuda és Csillaghegy közötti szakaszt bevonva, Akár PBJ pihenő állomással, elektromos töltéssel. 

  • Amennyiben Ürömön megállna sok vonat, akkor lehet a második végállomás Üröm VÁ. És így az útvonal: Csillaghegy HÉV – Üröm Templom tér – Pilisborosjenő Fő utca – Pilisborosjenő Híd utca – Pilisborosjenő Budai út – Üröm Dózsa György utca – Üröm körforgalom – Üröm VÁ. 

+ Pilisborosjenő és Auchan között jó lenne egy járat, ami Külső-Pilisborosjenő közlekedését is megkönnyítené a faluba és vissza. 

+ Átszállás nélkül eljutni Esztergomba Pilisborosjenő ófaluból.

+ Közvetlen buszjárat Békásmegyer – Budakalász – Szentendre településekre.