Cikksorozat jogainkról és kötelességeinkről

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről az önkormányzat 9/2017. (III. 31.) rendelete szól, amelyben megjelennek az országosan érvényes előírások is, melyeknél enyhébb szabályokat nem lehet hozni.

A témához kapcsolódó paragrafus: 28. §

(1) Aki hétköznapokon 19 és 7 óra között, szombaton 9 óra előtt és 17 óra után, vasárnap és ünnepnapokon kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet (robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése) végez, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és természetes személy esetén kétszázezer, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Ha tehát este, korán reggel vagy vasárnap, pünkösdhétfőn – vagy majd a péntekre eső augusztus 20-án – szól ránk, bizony igaza van. Tegyük ilyenkor félre a gépet, és válasszunk inkább valami csendesebb kerti munkát kézi szerszámmal.

A téma kapcsán fellángolt Facebook vita apropóján újra átnézte a hivatal a helyi rendeletet és úgy találta, hogy bár ősszel sikerült ellentmondásokat felszámolni, még mindig található benne pár tisztázandó fogalom (végezhető tevékenységek például). A kormányrendelet előírásai jelenleg szigorúbbak a miénknél, ezért ezek kényszerű átvezetése után szigorúbb lesz helyben a szabályozás.