Faápolások, fakivágások

A téli időszak a fakivágások kivitelezésének és szükséges metszések tervezésének ideális időszaka. A faápoló számára mindig fájdalom egy fa kivágása, a felelős zöldterület gazdálkodásnak azonban ez is elengedhetetlen részét képezi. Február során az elhalt, valamint a veszélyessé vált egyedek kivágása kerül napirendre, de haladunk az invazív fajok, kiváltképp bálványfa gyérítésével is, mely természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú. Kérem, tájékozódjanak az önkormányzat honlapjáról a munkavégzések helyszínéről, a lehetséges útlezárásokról és fokozott figyelemmel közlekedjenek a munkavégzéssel által érintett területen!

Lombtalan állapotban jó alkalom kínálkozik a kerttulajdonosok számára, hogy felmérjék a tulajdonukban álló fákat, megtervezzék a szükséges beavatkozásokat. Különösen a vezetékekbe, közvilágításba, az út űrszelvényébe belógó fákat érdemes ilyenkor sorra venni, hiszen ezek metszése a fa tulajdonosának kötelessége! A fa biológiájának szempontjából legideálisabb a nyári metszés, a kora tavaszi metszésnek ugyanakkor vitathatatlan előnye, hogy ilyenkor a fa átlátható, kicsi a lekerülő zöldtömeg, jó a sebgyógyul

A DINPI kérte, hogy a falu határán állítsuk meg a természet felé terjedő invazív fajokat

ás, és biztosan nem zavarunk meg költő madarakat. A fa egészségének érdekében fontos a metszést szakszerűen végezni, a metszlapot megfelelően kialakítani, melyhez jó iránymutatás található a szakkönyvekben és az interneten. 

Fa kivágása csak érvényes favágási engedély birtokában végezhető, szeptember 1 és március 1 között. Engedély a település honlapján található Fakivágási engedély kérelem benyújtásával igényelhető.  

Szent Vendel emlékmű és környékének megújítása

Az idei év céljai közt szerepel a Szent Vendel emlékmű és környékének megújítása, melynek első lépése az emlékművet körülvevő bálványfa liget cseréje honos fajokra. A bálványfák letermelése szintén február során várható. 

Településfásítási program

2023-ban folytatódik a Településfásítási Program, melyre Pilisborosjenő is pályázik. A harmadik ütemben ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat, településenként összesen 30 darabot. 

Madárvédelmi eszközök telepítése

Január utolsó hetében megkezdődik az elnyert Madárbarát település mintaprojekt keretében érkezett madárvédelmi eszközök kihelyezése. A pályázat keretében egymillió forint értékben nyert településünk odúkat, denevér ládákat, etetőket, melyek az ófaluba, a Téglagyári településrészre és a Panoráma utcai településrészre kerülnek. Szintén e pályázat keretében épül meg egy madárbarát tanösvény, mely a helyes madárvédelemről nyújt információt a látogatók számára.