Sajnos a helyzet romlott Ukrajnában és ezzel párhuzamosan, pont ilyen mértékben erősödött az összefogás helyben.ajándékdoboz szalaggal és íjjal a színes háttéren és a szöveg helye. felülnézet - blue yellow témájú stock jellegű vizuális alkotások, jogdíjmentes fotók és képek Megható megélni azt a segíteni akarást, ami tapasztalható. A múltkori gyűjtésen rengeteg adomány érkezett, a családsegítő és a helyi máltai csoport is nagyon sokat dolgozott vele. A gyűjtés folyamatos azóta és helyi lakosokból szerveződött segítő csoport vitte le őket a határra. Érdemes őket követni a Facebookon. Az adományokat a családsegítő és az adománybolt nyitvatartási idejében lehet leadni, jelenleg ruhákat nem kérnek, mert abból dömping van. 

Hozzánk pedig úgy is érkeztek szállás felajánlások, hogy nem is kértük még, mert nem érkezett helyi igény itteni kárpátaljai származású lakosoktól. Viszont több helyről halljuk, hogy a faluban is egyre többen fogadnak be menekülteket, ami nagyon szép vállalás. Javasoljuk, hogy mindenki egyénileg mérlegeljen, hogy milyen keretek között és milyen mértékben tud, akar ebben szerepet vállalni. Ha szükségük van valamire, ne féljenek kérni, sok tartalék van az adományboltban, a családsegítőnél. Ha éppen nem lenne, ami kell – a falubeliek hozzáállását ismerve -, lehet, hogy előkerül mégis.

Azt viszont szeretnénk kérni, hogy írják meg nekünk a hivatal@pilisborosjeno.hu-ra ha befogadtak háború elől menekülteket (hányan és milyen címen szálltak meg) és azt is ha azok tovább- vagy visszautaztak, mert a Kormányhivatal kér tőlünk információt erről és ehhez igazítják a segítségnyújtást. Minden nap kérik tőlünk az aktuális számokat, szeretnénk őket segíteni a kormányzati segítségnyújtázhoz szükséges adatok összegyűjtésében. Kérjük, hogy az érkezés és távozás napján írják meg számunkra ezek tényét. Köszönjük a segítségüket!

———————
Van egy hasznos lehetőség arra, hogy egy konkrét projekt mögé beálljunk faluként, önkormányzatként.
Sperka Tamás már évek óta támogat egy kárpátaljai otthont jótékonysági futásaival és egyéb módon is. Ebben ráti otthonban árva gyerekek vannak béke időben, most viszont befogadtak sok kelet ukrajnai menekültet is, ennek megfelelően jó sok mindenre szükségük lenne.
Az otthon nekünk küldött bemutatkozása, fogadják szeretettel: „Mi egy családtípusú gyermekotthon vagyunk Rát községben. Négy családi házban jelenleg összesen 25 gyerek nevelkedik. Gyerekotthonunkban ezen kívül egy rehabilitációs központ is működik ahová egész Kárpátaljáról fogadunk beteg gyerekeket. Ezen kívül az udvar területén elhelyezkedik még egy közösségi ház, ahol a gyerekek iskola melletti felzárkóztató képzése folyik, havi rendszerességgel mentálhigiénés foglalkozás, csángó táncház és más közösségi programok. Ebben az épületben vannak vendégszobáink, ahol béke időben a gyerekotthonból már kiköltözött gyerekek hazalátogatáskor megszállhatnak, vendégeket fogadhatunk. A jelen helyzetben ezeket a szobákat a kelet Ukrajnából elmenekült családoknak ajánlottuk fel. (Gyerekotthonunkba jelenleg 28 menekültet tudtunk befogadni.) A gyerekotthonunkhoz tartozik még egy Néri Szent Fülöpről felszentelt kápolna, ahol ebben a nagyon nehéz időnem Antal atya vezetésével napi rendszerességgel van szentmise és szentségimádás. Nagyon sokat jelent ez most számunkra.”
Egy mostani beszélgetés a kárpátaljai Szent Mihály otthon vezetőjével arról, hogy miképpen élik meg a mostani helyzetet, miért maradtak még ott, hogyan fogadják a menekülteket. Mivel egy falunkbélinek már élő kapcsolata van az otthonnal, ezért célszerűnek látszott határon túl őket támogatni faluszinten is. Első akcióként a pilisborosjenőiek lábosokat gyűjtöttek nekik, ami már meg is érkezett oda. Folyamatos kapcsolatban vagyunk immár velük, ha újabb szükség érkezik, azonnal tolmácsoljuk. Addig is a cikkben megtalálható az is, hogy hova lehet pénzt utalni számukra. Köszönjük az újabb összefogást! https://www.magyarkurir.hu/hirek/osszepakoltunk-de-amig-lehet-maradunk-befogadokozpont-lett-karpataljai-gyermekotthon?fbclid=IwAR1mRfpD3kaXgmrQs9B24AfVbxAVEJwZS4GSkLhJVSEuzx5MIS5Wmy_aO-w
—————-

Szeretnénk kapcsolódni ahhoz az országos mozgalomhoz, mely segít az ország belsejébe szállítani a menekülteket és szállást találni nekik. Kérjük, hogy írjanak azok a lakosok a kommunikacio@pilisborosjeno.hu-ra, akiknek vannak menekült hozzátartozóik, barátaik, akiket szeretnének, de saját házukban már nem tudnak elhelyezni.

Ha lesznek jelentkezők, akik helyhiánnyal küzdenek, akkor kérni fogjuk azt is hamarosan, hogy jelentkezzenek azok a lakosok is ezen a mail címen, akiknek van átmenetileg szabad lakrészük, szobájuk. Próbáljuk helyben megoldani a lakosaink egy részét közvetlenül is érintő krízist.

Amíg nincs rá helyi igény, addig érdemes lehet felajánlani a szabad helyeket országos akciók számára – például a Facebookon a Segítségnyújtás Ukrajna csoportban, a Migration Aid-nél vagy éppen Nemzeti Művelődési Intézet oldalán, melynek adatbázisát a Máltai Szeretetszolgálat kezeli.

A humanitárius segítségnyújtás megkezdésekor mindenki egyénileg mérlegeljen, hogy milyen keretek között és milyen mértékben tud, akar ebben szerepet vállalni.

Köszönöm együttműködésüket!

Tömöri Balázs polgármester