“nagy álmunk, hogy egymás kertjeibe is bepillantást nyerjenek a jelentkezők…”

Idén is megrendezték a legszebb konyhakert programot, amelyre idén tíz lelkes kertművelő jelentkezett legnagyobb örömünkre. Ez alkalommal a program csak Pilisborosjenő sajátja, nem csatlakoztunk idén az országos projekthez, hanem saját, testreszabott programot szerveztünk. Résztvevői igény és nekünk is nagy álmunk, hogy egymás kertjeibe is bepillantást nyerjenek a jelentkezők, amit a következő évben meg is valósítunk. Július 20-án tartottuk a kertszemlét: vezető kertértékelőnk Balázs Nelli volt, többszörös nyertesünk, valamint Csonka Írisz, aki maga is kertész és szívügye mindenféle kertprogram.

Brinza Kriszta és Buzás István, Budai út 

Milyen jó, amikor a kertész gyűjtöget és elragadja a szenvedély, hogy megszerezze az újabb színű, formájú virág- vagy paradicsompalántát vagy bármilyen másfajta növényt. A kerttulajdonos szeretete és kíváncsisága a növények iránt inspiráló. A kertbejárónak megjön a kedve, hogy ő is beszerezzen új virághagymákat és izgalmas színű, formájú zöldségeket. 

Veres Ferencné Gitta, Budai út

A kert minden részlete megtervezett, van története. Látszik, hogy amikor a kerttulajdonos jár-kel a világban, gondolataiban a kertjében van és ha talál egy érdekes vagy már nem használatos tárgyat, azt beépíti a kertbe. A tárgyak új életre kelnek és virágokkal együtt érdekes kompozíciókat alkotnak. A kert külön kis részekre van tagolva, mindegyiknek megvan a saját funkciója, és be van lakva. Látszik a kert szeretete, a gondoskodás, megjelenik a kreativitás és a humor is, mindez bájos kis életteret hoz létre.  

Metzler Virág, Fő utca

Cserepeket bárhova lehet telepíteni, akár az erkélyre is. Így a kerttulajdonos nagyon közel kerül a növényeihez, azok sokkal több gondoskodást, szeretet kapnak, mert épp annyian vannak, hogy mindegyikre egyenként rá lehet nézni bármely napszakban. A szoros együttlétben azonnal számba vehetőek az új kis termések, de a poloskabölcsők is. Lehet örülni az ajándék napraforgóknak vagy más komposztból előkandikáló növényeknek is, közben pedig szürcsölgetni a hideg frissítő limonádét és végignézni a cserepes tetők sokszínűségén. 

Adorjáni család, Ady utca

Belépve az udvarra, a látogatót megfogja a rendezettség, a letisztultság. A tér nem nagy, de épp ezért olyan, mint egy kis oázis, amiben fel lehet töltődni a mindennapok után. Teli van élettel, a gyümölcsfák is olyanok, mintha saját személyiségük lenne, és a kerttulajdonos akár minden águkat ismerné, személyes kapcsolatot ápolna velük. Bárhova néz a látogató, a gondos kezek munkáját, a növények szeretetét látja. 

Stampf Ferenc, Fő utca 

Feri bácsi kertje az a kert, amely megszépíti a faluban való közlekedést, jól rá lehet látni és nyomon lehet követni, hogy éppen hol tart a zöldbab vagy az uborka növekedése. Minden évben ugyanazzal az elszántsággal, gondoskodással ki vannak húzva a sorok, és már egészen korán el vannak vetve a konyhakerti növények. Ez tradíció, aminek fontos példaértéke van. Mindegy is, hogy mi történik a nagyvilágban, hogy hány éves lett az évek során a kerttulajdonos, egy valami állandó, a konyhakert művelése. A kertből sugárzik a hagyományos kertművelés tudása és tapasztalata, az állandóság. Feri bácsinál látszik, hogy élvezi a növényeinek ízét és hálás azért, amit megteremnek. 

Német Nemzetiségi Általános Iskola, Fő utca 

Mennyire jó ötlet, hogy az iskolában különböző növénypárosítások láthatóak. Vannak itt cserepes növények, melyek a mediterrán hangulatot példázzák, tavi növények, amelyek között még az állatvilágot is meg lehet figyelni, mert ide járnak különböző madarak fürdőzni vagy a szomjukat oltani. De a legbájosabb rész a konyhakert. Elképzeltük, ha ebbe az iskolába járnánk diákként és egy kiadós udvari fogócska közben éppen erre futnánk, biztosan lelassítanánk, mert hívogatna bennünket a sok csipegetni való zöldség, gyümölcs. A gyerekkori emlékek, képek bevésődnek, és a felnőttek sokszor visszavágynak hozzájuk. Így lesz ezekkel a gyerekekkel is, valamikor majd ők is készíteni fognak egy ágyást, egy kis tavacskát, egy virág futtatót, és ez épp elég, hogy soha ne múljon ki a növények szeretete. 

Kecskés család, Kendermag utca

Az újtelepi kerttulajdonosok nagyon izgalmas párost alkotnak és példaértékűek abban, hogyan lehet összeegyeztetni a különböző növények szeretetét. Azt látjuk, hogy megfér egymás mellett a gondosan ápolt fű, amit már profi szintre fejlesztett a férfi, és a parányi zöldséges ládák, a női kezek szorgoskodása révén. Mindegyikük nagy odaadással beszél a saját kertrészéről és élvezi mind az ápolást, minda használatot is. A kert chilikülönlegességeket és süni hotelt is rejt magában. Egyetértés, jókedv és a gasztronómia szeretete fogad bennünket.  

Nagy Ida és Papp András, Patak utca 

Ebben a kertben a növényeknek történetük van. Lehet tudni, melyik növény mikor került a kertbe és milyen cserebere útján éppen itt folytatja életét. Nyomon követhető, éppen kire emlékeztet, milyen élményt idéz fel. Ida láthatóan örül egy-egy új fajtának, szívén viseli, ha valamelyik növény megbetegedett, vagy a többiek kiszorították. Napi kapcsolatot ápol velük és mindezt úgy, hogy a gyerekeknek is első kézből adja át a növények szeretetét, azoknak gyógyító hatásáról megszerzett tudását. Milyen jó is az, ha a gyerek, bóklászva a kertben, bereggelizhet, vagy a szüleivel együtt ültetgethet, támrendszereket, ágyásokat fabrikálhat, közben megfigyelheti azoknak életét.  

Paksi Erzsébet, Budai út

Pilisborosjenő szívében olyan portába és kertbe csöppenünk bele, amely eszünkbe juttatja egy mediterrán országban tett nyaralásunkat. Hatalmas fügefa fogad bennünket, majd onnan egy kőből felrakott, szőlőkkel átfutott belső kertecskében találjuk magunkat. Tovább gyalogolva átvarázsolódunk gyerekkorunk nagymamakertjébe, ahol burjánzik a málna, szeder,  köztük pedig zöldségek és virágok. Erzsi velünk együtt is rácsodálkozik egy-egy növényére, és látszik, hogy nem csak úgy ott vannak a kertben ezek a növények, hanem van hozzájuk kötődése, hogy élvezi, ha valamilyen különlegességet sikerül beszereznie és nagyon finom innivalókat is tud készíteni egyik-másikból. Ez a kert megmutatja, hogy a felmenők által elkezdett munka mennyire fontos, és tovább kell gondozni, szépíteni. Látszik, hogy nem csak a kerti munka fontos, hanem a vele járó élvezkedés, pihenés is.  

Zsiros Benedek Gábor, Malomdűlő

Benedek ifjú kora ellenére lelkes kertművelő, tavaly és idén is ő volt az első jelentkező a programra. Benedek édesanyjával karöltve burjánzó magaságyásokat tart fent. Benedek lelkesen meséli, hogy milyen zseniális módszert használnak a növények öntözésére: félbevágott petpalackok segítségével alulról kapják a vizet a zöldségek, így közvetlenül szivárog a gyökerekhez a víz, amivel a felszíni gazosodás mértékét is csökkentik.

 

A kertprogram eredményhirdetése előreláthatólag a szüreti mulatság keretében lesz, 2023 októberében.