Évek óta forró téma a helyi közbeszédben a zenei rendezvények jelenléte falunkban, ahol több érdekcsoport érdekei ütköznek. Azoké, akik szeretnének helyben szórakozni és emiatt sem szeretnének városba (és vissza) közlekedni, illetve azoké, akik a csöndet szeretik. Mint az élet területén mindenhol, itt is kompromisszumra van szükség, meg kell találni a helyes középutat, nem lehet csak az egyik vagy csak a másik csoportnak kedvezni. Évről évre keressük a legjobb megoldást, megkérdeztük kérdőíven a lakosság véleményét is, figyelünk a személyes megkeresésekre is és mindig aktualizálni próbáljuk a szerződéseket. A Szelávi Fesztivál idén kipróbálja a falutól távolibb és ezért logisztikailag nagyobb kihívást jelentő Egri Várat, míg a House Piknik marad a volt Téglagyár menti területen, ezért szigorúbb feltételek mellett írtuk velük alá a szerződést és ellenőrizzük azok betartását. 

A táncos rendezvény idén egy alkalommal, viszont hajnali három óráig kerül megrendezésre, bár éjjel már csak jelentősen csökkentett hangerővel. A zeneszolgáltatás hangereje a tánctér közepén 95 decibelnél nem lehet magasabb úgy, hogy a legközelebbi épületek védendő homlokzata(i) előtt 2 méter távolságban nem lehet magasabb 60 dB-nél. 23:00 órát követően a zeneszolgáltatás a rendezvény zárásáig, de legkésőbb 3:00 óráig csökkentett hangerővel történhet úgy, hogy a zeneszolgáltatás hangereje a tánctér közepén maximum 55 decibelnél nem lehet magasabb és a legközelebbi épületek védendő homlokzata(i) előtt 2 méter távolságban nem lehet magasabb 40 dB-nél. A szervező gondoskodik arról, a színpadot úgy állítja fel, hogy a közeli Téglagyári út helyett a távoli Háziréti-tó irányába szóljon a zene, hangvédő falakat épít a Téglagyári úti védendő épületek és a színpad közé, illetve a hangosítást egy nagy helyett több kisebb hangszóróval üzemelve oldja meg. A szervező a rendezvény ideje alatt folyamatos zajmérést üzemeltet, ennek eredményét bárki számára láthatóvá/ellenőrizhetővé teszi. Az önkormányzat ettől függetlenül saját zajméréssel ellenőrizheti a zajterhelést a védendő épületek előtt. Szervező vállalta az előírt zajszint betartását, melyet a polgármester a helyszínen személyesen fog ellenőrizni úgy, hogy egy helyi lakos által felajánlott házban tölti az éjszakát. Hivatalból jeleztük a rendőrségnek is a nagyobb közönséget vonzó eseményt, jelen lesznek a helyszínen ők is. A közrend megtartására biztonsági szolgálatot fogad fel a szervező és együttműködik a polgárőrséggel is, a szemetet pedig a rendezvény végét követően, hajnalban elszállítatja. Továbbá kibővített biztonsági szolgálatot alkalmaznak arra is, hogy a busztól való odajutást és hazajutást segítsék.

A szervezők vállalják, hogy a családoknak, akik gyerekkel érkeznek és pilisborosjenői lakosok, az ott főzött szarvas pörköltből személyenként egy-egy adagot ingyenes kóstolót, valamint ingyenes játszóházrészt és gyermekfelügyelőt biztosít. Ezen felül láthatunk majd egy óriás hőlégballont is, amin Pilisborosjenő fölé lehet majd a rendezvény ideje alatt emelkedni. Pilisborosjenői lakcímkártyával teljesen ingyenes lesz a rendezvény látogatása, illetve biztosít 1 db üdítőt és ingyenes helyszíni parkolást minden vendég részére.

Sok vállalást tett tehát a szervező annak érdekében, hogy a lakókat a lehető legkevésbé zavarja az évi egyszeri rendezvény és aki kikapcsolódni szeretne, tudjon. Biztos lehet majd hallani a zenét így is, de remélhetőleg a tavalyi alkalomnál sokkal élhetőbb lesz.