A bölcsőde előkertje Tündérkert lesz, vagyis olyan kert, mely őshonos gyümölcsfákat őriz meg a jövő generáció számára.

A tündérkertek olyan specifikus kertészeti növényültetvények, amelyek célja bizonyos kultúrnövények – jellemzően gyümölcstermő fák és cserjék – régi, eltűnőben élő fajtáinak megőrzése, génbank jelleggel. A világon más országokban is előfordulnak hasonló csemetekertek, ahol a megőrzendő génállományú növényfajok és fajták fenntartását nem maggyűjteményekkel, hanem élő növényekkel igyekeznek biztosítani, de a tündérkert kifejezést kifejezetten a hasonló magyarországi létesítményekre szokták használni.

„A tündérkertek létesítésének ötlete egy Zala megyei parasztember, a Pórszombaton gazdálkodó Kovács Gyula erdész fejéből pattant ki, még az 1980-as években. Kovács 2013-ra már odáig fejlesztette saját gyűjteményét, hogy saját bevallása szerint mintegy 1600 gyümölcsfajtából voltak továbbszaporításra alkalmas példányai. Ezek között szerepelnek olyanok is, amelyek csak nála – vagy újabban a követőinél – lelhetők fel, és akad olyan fajtájú gyümölcsfája is, amelynek fajtanevét már 1257-ben is feljegyezték.

Kovács példáját évről évre egyre több helyütt követik települési önkormányzatok, állami erdészetek, civil szervezetek és magánkezdeményezések egyaránt. 2013-ban egy pórszombati találkozón harminc olyan település képviselői vettek részt, ahol addigra már létesült hasonló csemetekert. Napjainkra már elérte a százas nagyságrendet a tündérkerttel rendelkező települések száma.” (Wikipédia)

Pilisborosjenőn alma-, körte-, barack- és szilvafa lesz a Tündérkertben.