Mayer Róbert büszke ember volt-ez jut eszünkbe először, ha rá gondolunk.

Büszke volt a családjára, szerette a hazáját és hitt Istenben!

Robi itt született szeretett falujában, Pilisborosjenőn, 1937. december 20-án egy sváb család negyedik gyermekeként. Édesanyja Gier Mária, édesapja Mayer Róbert szikvízkészítő mester. A három lánytestvér után nagy öröm volt a fiú érkezése és az édesapa után a Róbert nevet kapta. A hagyomány folytatódik, hiszen Robi külföldön élő unokája a nagyapa után a Róbert nevet viseli.

Robi haláláig ápolta és óvta a sváb örökségét, a zenéket és helyi dalokat lelkesen gyűjtötte és lejegyezte, minden erejével támogatta a Svábház létrejöttét.

Az 1982-ben összeállt Deutschklub Singkreis-hoz 1988-ban csatlakozott, amely hagyományőrző énekkar 1997-ben lett Deutschklub Pilisborosjenő/Weindorf néven egyesületként bejegyezve.

Robi 1997-ben vonult nyugdíjba, a MÁV-nál dolgozott fejlesztési mérnökként. Kiváló szakember és feltaláló volt. Kihasználta számítógépes ismereteit és igyekezett modernizálni az énekkar működését a háttéranyagok, CD-k és írott anyagok archiválásában.

A Vasfüggöny lebomlása hozta el az igazi áttörést életében, hiszen 1990-ben indult az elsők között az önkormányzati képviselőválasztáson és 2006-ig mindig újra és újra választották. Általános vélemény volt akkori képviselőtársai körében, hogy Robi igazi lokálpatrióta volt!

Fáradhatatlanul dolgozott, hogy az óvodánkban és az iskolánkban minél nagyobb hangsúlyt kapjon a német nyelvi oktatás, a sváb szokások és ünnepkörök népszerűsítése.

2006-ban került felszentelésre a Sváb Tájház, mely megvalósításában Robinak elévülhetetlen érdemei voltak (pénzügyi és tervezési, jogi segítség).

2001-ben vette át Gröschl Gyuri bácsiéktól Robi a Deutschklub Singkreis elnöki tisztségét, mely tisztséget és melynek felelősségét 2017-ig viselte, rengeteg külföldi és belföldi fellépést szervezve, számtalan ének és tánckar visszahívásával egyetemben. Mindig, minden fellépésen kihangsúlyozta, hogy mi nem egy tanult énekkar vagyunk, hanem hagyományőrző sváb dalkör, akik őseik dalait éneklik úgy, ahogy az Weindorfban szokták.

Szülőfalujáért végzett fáradhatatlan munkájáért, a sváb kultúra megőrzéséért és ápolásáért érdemei elismeréseként 2010-ben Díszpolgári címet kapott.

2015-ben megkapta az ÉMNÖSZ (Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége) elismerését is, a für das Ungarndeutschtum in Region Nord díjat.

Végezetül, búcsúzásképp fogadd szomorú énekünket, melyet temetéseknél a sírba helyezéskor szoktunk énekelni. Mély fájdalommal búcsúzunk Tőled a Német Önkormányzat Képviselőtestülete és a Deutschklub Sinkreis Pilisborosjenő/Weindorf  énekkar tagjai nevében: Büszkék vagyunk Rád!

 

Szegedi Ferenc (Német Önk.elnöke)  és Perlinger Györgyi (Deutschklub elnöke)

 

Közelebb, közelebb, Uram, hozzád!

Boldogan ölelem keresztedet át.

Édes lesz az nekem, hisz te fogod kezem.

Közelebb, közelebb hozzád, Istenem!

 

Repeső szárnyakon, felhőkön át,

A csillagok fölé, fel, Uram, hozzád.

Melletted a helyem, ó emeld a szívem.

Közelebb, közelebb hozzád, Istenem!

 

Näher, mein Gott, zu Dir,Näher zu Dir!

Drückt mich auch Kummer hier,Drohet man mir,

Soll doch trotz Kreuz und Pein,Dies meine Losung sein.

Näher, mein Gott, zu Dir,Näher zu Dir!

 

Geht auch die schmale Bahn,Aufwärts gar steil,

Führt sie doch himmelan Zu meinem Heil.

Engel so licht und schön,Winken aus sel’gen Höhn:

Näher, mein Gott, zu Dir,Näher zu Dir!

 

A kép 2009. augusztus 20-án készült a Tájházban, ahol Robi (felső sorban balról a negyedik) unokatestvére (első sorban középen prof. dr. Cornelius Mayer) lett díszpolgárrá választva. Ő is nagy támogatója volt a helyi sváboknak, sokat segített a borosjenőieknek, közvetve ez is a Robi „érdeme”volt.