A napokban megkaptuk Dr.Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének meghívó levelét a Betlehemi Láng átvételének lehetőségéről. Terveink szerint Tömöri Balázs polgármester ment volna átvenni a lángot Fiala Krisztina művelődési ház vezetővel és Frivaldszky Bernadett kommunikációs vezetővel, hogy elhozzák a plébániának. Erre végül betegség miatt nem volt lehetőség, viszont Wilheim Péter plébános és Légrádi Gabriella nővér élni tudott a lehetőséggel. Így a lángot a karácsonyi misén a hívek is hazavihetik otthonaikba.

A Betlehemi Láng története:

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, s vált a béke szimbólumává a betlehemi Születés templomában égő láng is. Azóta évről-évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A szimbólum lámpásba zárva érkezik aztán repülővel Bécsbe, ahol egy ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik. A béke szimbóluma így érkezik meg a világ minden tájára, köztük Magyarországra és Gödöllőre is, ahol 2008 óta minden esztendőben meghitt rendezvény keretein belül adjuk tovább kedves vendégeinknek.

A járványhelyzet kapcsán bevezetett előírások és rendelkezések okán idén sajnos Szövetségünk nem tudja a hagyományos átadóünnepséget advent 3. vasárnapján megszervezni. Ugyanakkor az ünnepre való méltó készület érdekében lehetőséget kívánunk biztosítani polgármester kollégáknak arra, hogy a Láng az idei esztendőben is eljuthasson hazánk településeire, templomainkba, családjainkhoz, hozzájárulva ezzel a korábbiaktól jelentősen eltérő körülmények közötti ünnepünk szebbé tételéhez.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége idei esztendőben is segíteni kívánja hazánk települései számára a Karácsony ünnepére történő méltó készületet és az ünnepre való ráhangolódást. Ennek kapcsán ismét biztosítani szeretnénk, hogy a Betlehemi Születés Templomában meggyújtott Békelángot polgármester kollégák átvehessék, s eljuttathassák településeinkre, közösségeinkbe, otthonainkba.

Videók a láng átvételéről és falunkba érkezéséről:

https://fb.watch/2s2v60ELjU/

https://fb.watch/2s2U-7YD47/