Az elmúlt hetekben érkezett észrevétel a focipálya kivilágítása kapcsán, ezért áttekintettük a focipályához és a témához kapcsolódó adatokat.

2022-ben a focipálya kivilágítása 1334 kW elektromos áramot fogyasztott, a fizetendő áramdíj 202 584 Ft volt. Ekkor még előfordulhatott, hogy akár 22 óra után is égve maradt a pálya kivilágítása. A pálya karbantartási díja 2022-ben 1 330 500 Ft volt. A karbantartási díj és a 2022-ben fizetendő áramdíj tehát együtt 1 533 084 Ft.  Ugyanebben az évben (2022) a pálya kiadásából származó önkormányzati bevétel: 1 752 500 Ft volt. A különbözet, a ‘haszon’ a távlati, később, hosszabb idő alatt jelentkező javítások költségeinek jelentős részét hivatott fedezni – amint lesznek ilyenek.

Az emelt energiaárak mellett, az elmúlt év fogyasztási adatait figyelembe véve tehát 2022-ben napi 555 Ft-ba került a falunak a focipálya kivilágítása.
A felkapcsolás pillanatában a pillanatnyi áramfelvétel a folyamatos működés alatti energiafelvétel 4-5-szerese. Tehát leegyszerűsítve: minél többször kapcsolgatjuk fel-le a világítást, annál többet fogyaszt – arról nem is beszélve, hogy arányosan csökken a lámpatestek élettartama is a sok kapcsolgatástól.
A focipálya 22 órakor zár, 22:10- perckor automatikusan és véglegesen lekapcsol a pálya kivilágítása, manuálisan sem lehet felkapcsolni. Előbb lekapcsolni természetesen lehet, aki csak észreveszi és ha közel-s-távol senki nincs a pályán és közelében, akkor manuálisan le is kapcsolhatja, amit előre is köszönünk! Ha mi, képviselők, hivatali vagy falugondnoki dolgozók észleljük, akkor bizony mi is lekapcsoljuk.

Az előző évek tapasztalatait felhasználva igyekszünk a lehető leggazdaságosabban működtetni a focipályát, amihez az üzemeltetés műszaki adottságai mellett fontos a felhasználók tudatossága is. Alapos, átgondolt, hasznos ötleteket természetesen továbbra is szívesen fogadunk bárkitől!