Végre fizikai megvalósulási, kivitelezési fázisba fordult a VEKOP Közlekedésbiztonsági pályázat, és megkezdődött a gyalogosok és a tömegközlekedés szempontjából fontos fejlesztés építése. Kiemelt szegéllyel védett járda, gyalogátkelő, felújított buszmegállók épülnek – ráadásul olyan területeken, ahonnan ez évtizedek óta hiányzik. Egyre többen vagyunk a faluban és az agglomerációban: autósok, gyalogosok és egyéb módon közlekedők is: vigyázzunk sokkal jobban egymásra, figyeljünk oda a másikra! Köszönjük az autósok, az érintett ingatlantulajdonosok és gyalogosok türelmét a munkálatok ideje alatt – ezek ugyanis nem valósíthatók meg varázspálcával, ahogy Komlós Tibor alpolgármester rendszeresen hangsúlyozza.

Jó hangulatú, inspiráló találkozót szerveztünk a falubeli civil szervezetek és intézmények képviselői számára arról, hogy lássuk, ki mennyire nyitott a Steinheim am Albuch nevű német testvértelepülésünkkel tervezett kapcsolat újrafelvételére. Köszönöm, hogy eljöttek és ilyen nyitottan álltak a kapcsolat megerősítésére, vállalásokat is tettek és előnyöket is láttak benne! Annyira pozitív és egyértelmű volt a találkozó, hogy írtam is Holger Weise polgármester úrnak, meghívva őt és településük delegációját hozzánk. Nagyon örömünkre lapzártakor érkezett lelkesítő válaszában jelezte, hogy szívesen eljönnének hozzánk idén november közepén! Örülök neki, hogy az elmúlt években a két település intézményei és önkormányzat között lanyhuló kapcsolatnak lehetőségünk van dinamikát, új lendületet adni és annak is, hogy helyi közösségeink ennyire nyitottak erre! Arra is jó volt ez a találkozó, hogy ennek apropóján megtudtam, hogy a mai napig vannak köztünk olyan falubeliek, akik több évtizede tartják a rendszeres kapcsolatot steinheimi barátokkal, iskolai tanárokkal, civil vezetőkkel. Hisz’ ez is a nagyszerű hozadéka a testvértelepülési kapcsolatoknak, hogy kitágul a világ: mások környezetét, mindennapi életét, gondolkodását, nyelvét, hagyományait és kultúráját megismerhetjük és jobban megérthetjük; több megoldási javaslatunk lehet problémáinkra és nyitottabbak leszünk másokra, a világra.

Megtartottuk immár szokásos egyeztetésünket a DMRV szakembereivel, akikkel most főként az ivóvíz kérdésében egyeztettünk. Sokadszor hangsúlyozták: annak ellenére, hogy sok százezren költöztek az elmúlt évtizedben a főváros agglomerációjába, és kifejezetten fejlesztési források szűkében vannak, a DMRV az ivóvízellátást minden jelenleg elképzelhető körülmények között biztosítani tudja! De kizárólag az ivóvíz-felhasználás céljára! Tehát nem az ingatlanok nyári medencéinek ivóvízzel való sokszori megtöltését és nem az ivóvízzel működő automata öntözőberendezéseket! Várható, hogy az idei nyár is forró és aszályos lesz. Közös érdekünk, hogy a nagy vízigényű kerteket átalakítsuk szárazságtűrő növényzettel betelepített kertekké! Többszörösen is közös érdekünk, hogy minél több csapadékot visszatartsunk kertünkben és a falunkban is: elviselhetőbbé teszi a mikroklímát minden egyes négyzetméter vízfelület, segíti az élővilágot, locsoláshoz csapvíz helyett felhasználható és véletlenül sem okoz kárt közutakban és más falubeli infrastruktúrában, s nem kerül a szennyvíztisztító telepre sem! Elképzelhető és várható, hogy a sávosan emelkedő árú földgázszolgáltatás mintájára az ivóvíz ára a közeljövőben emelkedni fog, mégpedig úgy, hogy azok, akik az átlagtól lényegesen többet fogyasztanak, azok lényegesen drágább egységáron kapják majd a vizet. Tudomásunk szerint erről tárgyalnak az országos döntéshozók, pontosan úgy, ahogy Fenntartható Fejlődési és Településfejlesztési Bizottságunk nyomán javasoltuk országgyűlési képviselőnknek, dr. Vitályos Eszternek. Nagy öröm, hogy képviselőasszony ezt az alulról jövő javaslatunkat is továbbvitte, és a kormányzat tervezi és mérlegeli, hogy mikor és miként lehet ezt igazságosan bevezetni. Mert szükség van a vízfogyasztás mérséklésére, a takarékos ivóvíz-felhasználásra, ez nem lehet kérdés!

 

Szép nyarat kívánok mindenkinek!

Tömöri Balázs