Pilisborosjenő község Német Önkormányzatának képviselői és a magam nevében  Pilisborosjenő minden lakosának boldog új évet, bort, búzát és békességet kívánok!

Országgyűlési választások lesznek április 3-án, amelyen létérdekünk, hogy újra legyen a hazai németségnek parlamenti képviselője Ritter Imre személyében. Minden német nemzetiségi választónkat arra buzdítok, még a választások előtt terjessze ki jogosultságát a kérelem B rovatával.

“Magyarországi lakcímmel rendelkező, nemzetiséghez tartozó választópolgárként kérelmezheti azt is, hogy az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szavazhasson, így pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

A kérelmet benyújthatja

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

A kérelemben nyilatkoznia kell arról, hogy melyik nemzetiséghez tartozik. Ha az országgyűlési választásokon is nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni, a kérelemben ezt is meg kell jelölnie.

Ha a kérelem (formanyomtatvány) B rovatában

nem kéri, hogy a nemzetiségi regisztrációjának hatálya az országgyűlési választásokra is kiterjedjen, azt kéri, hogy a nemzetiségi regisztrációjának hatálya az országgyűlési választásokra is kiterjedjen,
akkor az adott nemzetiség önkormányzati választásán részt vehet, de az országgyűlési választáson nem nemzetiségi választópolgárként vesz részt, hanem – az egyéni jelöltek mellett – pártlistára szavazhat, akkor részt vehet az adott nemzetiség önkormányzati választásán, továbbá az országgyűlési választáson nemzetiségi választópolgárként vehet részt, és – az egyéni jelöltek mellett – az adott nemzetiség országos önkormányzata által állított listára szavazhat a pártlista helyett

 

2021 végére sikerült a Tájház bejáratát a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásából és saját forrásainkból felújítanunk, köszönjük a Magyar Kormány támogatását (1,2 M Ft támogatás)

A Tájház bejáratának bal oldalának boltíves téglakirakásos falát feltártuk és meghagytuk eredeti szépségében a kúttal együtt. Itt helyeztük el a kálváriakeresztről leszerelt Krisztus szobrot, mely a Meggyesi család adománya.

Az idei hagyományőrző sváb farsangi bál (tervezett dátum 2022. február 26. volt) a pandémia miatt ismét elmarad, nem vállaljuk annak megrendezését (a Német Önkormányzat szokta a bált szervezni, egy kép 2018-ból)

Jó hír viszont, hogy 2022. február 12-én, szombaton szeretnénk egy hagyományteremtő, sváb gasztronómiai farsangi kóstolót tartani. Helyben készített kolbász és sváb zsemlés hurkával, csörögefánkkal és forralt borral kínáljuk meg az érdeklődőket. Kapunyitás 12 órakor! A belépés ingyenes lesz, a kóstoló tál előzetesen 2.000 Ft/adag áron lesz kapható. (Youtube-n keresse ezt a videót: Sváb véres hurka Schieszl Konráddal) Minden kedves falubelit, minden német nemzetiségi választópolgárunkat szeretettel várunk a Tájház udvarán 2022. február 12-én délben! 

Szegedi Ferenc

elnök