A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdetett települések részére „Madárbarát település” mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhattak, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (odúk, odútelepek).  

A támogatás céljára rendelkezésre álló összeg településenként 1 millió Ft, amelyet madárvédelmi, természetvédelmi eszközök formájában kap a pályázatban nyertes település, a támogatás része továbbá 1 db Madárbarát mintakert tanösvény és 2 éves szaktanácsadás is. 

A 21. század elejére az emberi civilizáció ijesztő és már veszélyes mértékben tette tönkre a természeti környezetet. Fajok halnak ki, élőhelyek semmisülnek meg. A klímaváltozás hatásait napi szinten érezzük a saját bőrünkön. Közös érdekünk, és egyben feladatunk, hogy helyrehozzuk, amit elrontottunk! Ennek a cselekvésnek több szintje is van, de a legfontosabb döntések a lakásainkban és a helyi közösségeinkben, a településeken dőlnek el. Ezért éltünk a pályázat adta lehetőséggel és örülünk, hogy odaítélték a támogatást.