Régóta húzódik az iskolai zebra ügye, ami sokakat foglalkoztat. A diákok, szülők és tanárok joggal remélték, hogy az idei iskolakezdésre végre elkészül az új buszmegálló, a közvilágítás és a zebra, de sajnos erre mégsem kerülhetett sor. Jelen állás szerint a zebra üzembe helyezéséig október végéig várni kell.

 

A kivitelezés megkezdését jelentősen késleltette az a tény, hogy a nehezen beszerezhető szakhatósági engedélyek idén áprilisban lejártak, ezért azokat újra be kellett szerezni. Az önkormányzat a Bola95 Kft-t bízta meg a kivitelezéssel, akik augusztus elején vették át a munkaterületet és 30 napos határidővel vállalták a teljes kivitelezést. Ezt követően szembesültünk azzal, hogy a szakhatóság az eredetileg tervezettnél nagyobb buszmegállót ír elő. További késedelmet okozott az, hogy a talajmechanikai vizsgálatok során a teherbíró képességét gyengének találták, ezért plusz 20 cm talajcserét írtak elő. Az ezt követően feltárt munkaterület talajában egy addig ismeretlen, közműtérképeken nem szereplő villanykábel került a felszínre, aminek mélyebbre helyezését / áthelyezését csak az erre megfelelő akkreditációval rendelkező vállalkozás végezheti el. A költségek megosztása kapcsán megállapodtunk, a munkát megrendeltük, a felszínen történő munkavégzés hamarosan folytatódik. Mindezek a változtatások természetesen plusz költséggel is járnak, a projekt teljes költsége ezekkel együtt eléri a 16 millió forintot.

Ha mostantól minden a tervek szerint halad akkor a buszmegálló szeptemberben elkészül, azt követően lehet megigényelni az engedélyt a zebra felfestésére, aminek az átfutási ideje két hét, majd jöhet a zebra kivitelezése. Igy jön ki az október végére kalkulált átadás.

Az iskola megközelítési nehézségeinek nem a zebra hiánya a fő oka, bár kétségkívül a buszöböl áthelyezése a Fő út autós forgalmát még pár hétig nehezíti, hanem elsősorban az, hogy a várva-várt tornaterem építése végre megkezdődött. Ami jó hír, ám a munkaterület, valamint a felvonulási terület jelentős részt foglalnak el a korábban parkolóként használt iskolai területből.

 

Az önkormányzat – a szülői munkaközösség segítségével – jelentős erőfeszítéseket tett e gyalogátkelő projekt iskolakezdésre való befejezésére, de ez – a fentebb ismertetett okokból – sajnos nem sikerült, ezért elnézést kérünk minden érintettől. Ugyanakkor reméljük, hogy a végeredmény mindenki megelégedésére szolgál majd, a projekt során összegyűjtött tapasztalatok pedig hasznunkra válnak az elkövetkező, hasonló projekteknél.