Életünk elkerülhetetlen velejárója a veszteségélmény, amikor elveszítünk valakit vagy valamit, aki/ami fizikai, érzelmi vagy pszichológiai szempontból fontos nekünk. Veszteséget nem csak szeretteink elvesztése jelent, hanem egy párkapcsolat vége, egy barátság megszakadása, munkahely vagy lakóhely elvesztése, egészségügyi állapot romlása és a válás is okozhatja. A veszteség egy szubjektív élmény, minden ember számára mást jelent. A vele járó érzelmekkel, bánattal és fájdalommal kell szembenéznünk ahhoz, hogy életük egészséges irányba haladjon tovább. A veszteség velejárója a gyász, melynek folyamata elmondhatatlanul nehéz. A veszteségek közül a legfájdalmasabb a szeretett személy elvesztése, mert ténye visszafordíthatatlan, és szembesülünk saját halandóságunkkal is.
 
Verena Kast: A gyász című könyve és Polcz Alaine könyvei fogódzót jelenthetnek a gyász feldolgozása és a veszteségek kezelése során.
A www.gyaszportal.hu oldalon tájékozódhat gyászfeldolgozó csoportok indulásáról. A csoportokon olyan emberekkel találkozhat, akik hasonló helyzetben vannak és megtapasztalhatja, hogy fájdalmával nincs egyedül.
 
Ha úgy érzi, nehezen tud megküzdeni a teherrel, és szívesen venne részt pszichológiai tanácsadáson, forduljon a Pilisborosjenői Család és Gyermekjóléti Szolgálathoz, ahol térítésmentesen veheti igénybe a szolgáltatást! A szolgáltatás igénybevételének módjáról Klinger Magdolna szolgálatvezetőnél érdeklődhet az alábbi telefonszámon: 06 30/ 493 4836