Talán kevesen tudják Pilisborosjenőn, hogy a kortárs magyar irodalom egyik lapja, a 20. századi Nyugat mai utóda, a Nyugat PLUSZ – Független Szépirodalmi Folyóirat szépirodalmi folyóirat egy helyi vállalkozás gondozásában jelenik meg évek óta. Sőt, a magazin idén október elején közönség elé kerülő száma a pilisborosjenői önkormányzattal együttműködésben készült – a település értékeit a kortárs irodalom eszközeivel jelenítik meg az újnyugatos alkotók. Mindez egy önálló pilisborosjenői rovatban kap helyet.

Ebben – mások mellett – olvasható lesz a két költő-író, Schwalm Zoltán és Bolemant László egy-egy műve, akiket a település, illetve a pilisi régió ihletett meg és gondolataikat versbe szőtték. Továbbá – meglepetésként – a pilisborosjenői Bugodi Kende rövid verse is közkinccsé válik. A lap új, most debütáló grafikusa, Jásdi Juli pedig a helyi egri várat mutatja be úgy, ahogy ő látja művészszemmel.
A Nyugat Plusz immár 13 éve van jelen a hazai kulturális életben, azóta több hazai és külföldi, ismert és kevésbé ismert művésznek biztosított megjelenési lehetőséget. Az októberi lap a pilisborosjenői önkormányzat mellett a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készül el.

Raffai Ferenc

(Az említett lapszám azóta megjelent. Részletek a Nyugat PLUSZ Facebook oldalán: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=646983464303482&id=100069755015010&sfnsn=mo)