A ma reggel megjelent új járványügyi rendelkezések közül településünket az alábbiak érintik:

Veszélyhelyzet:  A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) számú kormányrendelet 1. §-a értelmében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, mely a napi naptól lép életbe. Ezért a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Kijárási korlátozás:  A Kormány 479/2020. (XI. 3.) kormányrendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről alapján ma éjféltől kijárási korlátozás lép életbe éjfél és hajnali 5 óra között, amikor mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ezek alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, vagy munkahelyére történő közlekedés céljából vagy onnan haza (a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából) illetve egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén lehet közterületen tartózkodni.

Dr. Kovács Levente háziorvostól és más falunkban működő orvosoktól kapott tájékoztatás alapján jelentősen megnőtt a faluban élő koronavírus fertőzöttek száma. Sokan tünetek nélkül, sokan akár súlyos tünetekkel vannak jelenleg is karanténban. Ezért kiemelten fontos, hogy fokozottan figyeljünk egymásra, segítsük egymást és betartsuk az óvintézkedéseket, mint a maszk folyamatos viselését, tömegrendezvények elkerülését, kézfertőtlenítést. Együttműködve, egymást segítve, egymásra odafigyelve tudunk a lehető legkevésbé károsodva túljutni ezen a helyzeten. Az egészségügyi ellátórendszer nagyon leterhelt, erőteljes központi kormányzati korlátozások bevezetése bizonytalan, ezzel párhuzamosan egyéni felelősségünk jelentősen megnőtt.

A lakosság egészségügyi állapotának védelmében, az egészségügyi ellátórendszer extrém túlterheltségét csökkentendő az alábbiakat javasolom:

  1. Az önkormányzatnál és intézményeinek helyiségeiben megvalósuló zenés-táncos-mozgásos-sport és egyéb programok megtartását nem engedélyezem, és kérem a nem önkormányzati intézményeket, hogy hasonlóképpen vezessenek be korlátozásokat.
  2. Kérem a Pilisborosjenő területén működő élelmiszert áruló kereskedelmi egységeket, hogy a tavaszhoz hasonló módon ösztönözzék 60 év feletti vásárlóikat, hogy elsősorban délelőtt, míg a 60 év alattiak pedig elsősorban délután vásároljanak. Számítok az érintett cégek és a lakosság együttműködésére ebben!
  3. November 9-től újraindítjuk a 60 év felettieket, a karanténban lévőket, betegeket segítő önkéntes támogató csoportot! Várjuk mind az önkéntesnek jelentkezők, mind a segítségre szorulók megkereséseit!
    Telefonszám:  +36309507782  Csonka Írisz    Email: programok@pilisborosjeno.hu
  4. A falu adventi, karácsonyi eseményeiről leghamarabb november közepe körül várható döntés, de egészen bizonyos, hogy más lesz, mint a koronavírus előtti években.

Vigyázzunk egymásra!

 

  1. november 4.

 

Tömöri Balázs 

polgármester