Tisztelt Pilisborosjenőiek!

Mikor e sorokat írom, szürkületben, szitáló eső kopog az ablakon. Kissé depresszív az időjárás, de ezt akár az egész őszi időszakra is érthetném. Tapasztalom, hogy mindenki sokkal ingerültebb, lobbanékonyabb. Ennek elkerülésére tett minden tudatos törekvés, erőfeszítés ellenére igencsak megszenvedjük mind a világjárvány okozta, feszültségekkel teli periódust! Sokan élnek köztünk, akik sajnos elveszítették vagy elveszíthetik kórházban lévő szeretteiket, akiknek több fronton kell helytállniuk, mint eddig. Ezért is fontos, hogy minden korábbinál türelmesebbek, megértőbbek, támogatóbbak legyünk egymással, hisze nem tudhatjuk, hogy ki milyen élethelyzetbe került, milyen újkeletű, megoldhatatlan vagy annak tűnő problémákkal küzd!

Nem akármilyen jövő év lesz 2021!

Elég sok a bizonytalanság a jövőt tekintve is, hiszen a koronavírus világjárvány és veszélyhelyzet pontos vége is bizonytalan. A járvány helyi cégekre, lakosokra, családi egzisztenciákra gyakorolt hatása sokak számára létbiztonságot, akár súlyosabb megélhetési gondokat okoz. Ezen országos szinten jelentkező gondok orvoslására egyes önkormányzati források megvonása is felmerült, ami itt falunkban erős fejfájást okozna. Reméljük, hogy az elvonások helyett további együttműködő partnerekre találunk és támogatásokat kapunk. Ha nem is bizonytalanság, de kihívás maradt idénről jövő évre az is, hogy

  • miként tudjuk átalakítani a faluban a parkolást a bölcsőde építésének megkezdéséig,
  • milyen forrást találunk a külső településrészen élők legégetőbb problémáiban szükséges előrelépésekre,
  • hogyan tudjuk a főváros-kormány közötti politikai feszültségek közepette a fővárosi szennyvízhálózatra való csatlakozást a legjobb műszaki megoldással megvalósítani,
  • miként tudjuk elősegíteni a falunkban alakult Meditop Gyógyszeripari Kft. bővülési szándékából létrejött helyzet megoldását
  • miként tudjuk megoldani az előző képviselő testület 2018-as HÉSZ-módosítása miatt létrejött problémát, melynek következtében a 2013-as HÉSZ-hez képest építési jog vesztést okoztak a Várvölgyben érintett ingatlantulajdonosok számára és így kártalanításért fordulnak az önkormányzathoz.

Ezek mellett elég sok előrelépés várható 2021-ben falunkban. Csak néhány, legbiztosabb példát említsek:

  • Elkészül a generációk óta várt tornaterem.
  • Elkezdődik és remélhetőleg befejezés közelébe jut év végére a bölcsőde építése.
  • Két háziorvos működik majd a faluban és azon dolgozunk, hogy legyen helyben államilag finanszírozott fogorvos is.
  • A polgármesteri hivatal, illetve a művelődési ház és könyvtár külön épületben, egymás munkáját nem zavarva, elegendő rendelkezésre álló térben fognak tudni működni jövő évtől.
  • Tovább szépül és fejlődik a Tájház a Német Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázatának következtében.
  • Egy új közétkeztetést támogató szoftver segítségével az iskolás szülők a havi étlapot látva interneten tudják megrendelni – vagy ha szükséges lemondani – és fizetni gyerekük számára a étkezést.
  • A jövő évben elkészül a lazareth-i közvilágítás.
  • Kijavítjuk a Bor utca felületét és a Kossuth tér alatti áteresz-problémát.
  • A külső településrészen már a jövő évben elkészülhet egy A-típusú sportpark és körötte közösségi tér pados, kiülős park.
  • B-típusú sportpark épülhet az új műfüves focipálya mellé.

Ezek végigviteléhez sok erőre, türelemre, megbízható cégekre, szakértelemre, szerencsére és együttműködésre lesz szükség.

Idén is nagyon-nagyon sok segítséget kaptunk önkéntesektől, áron alul dolgozó szakértőktől, csupaszív falubeliektől, amit ezúton is nagyon köszönök!

Számítok Önökre, türelmükre, építő kritikájukra és észrevételeikre, támogatásukra 2021-ben is! Meggyőződésem, hogy együtt, közösségi összefogással, egymást támogatva előre fogunk tudni jutni, akármilyen megpróbáltatások várnak még ránk a következő esztendőben.

Kívánok minden Falubelinek áldott Karácsonyt és legfőképpen jó egészséget, boldogságot, sikereket és szerencsét az Új Esztendőre!

A képviselő-testület, bizottságai és az Önkormányzat dolgozói nevében

Tömöri Balázs
polgármester

 

Fotó: Kádár Viktor